Blogoverzicht

Gazonziekten: tips om deze te herkennen en behandelen

15 november 2022

Hoofdinhoud

Iedereen wil graag een mooi, sterk en groen gazon. Er zijn echter bepaalde gazonziektes die dit perfecte en groene gazon volledig kunnen verstoren. Dit uit zich dan in kale plekken of dood gras. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende gazonziektes, hoe u deze kan herkennen en hoe u de gazonziektes effectief kunt behandelen zodat u snel weer van een mooi, gezond en groen gazon kan genieten.

De gazonziekte Rooddraad

Rooddraad is een van de meest voorkomende en bekende gazonziektes in de schimmelfamilie. Deze ziekte ontstaat mede door een te sterke belasting van het gazon, de bodem slaat hierdoor dicht. Het gras verzwakt hierdoor, omdat de wortels verstikken en niet goed kunnen groeien. Ook een tekort aan stikstof kan de ontwikkeling van Rooddraad veroorzaken. Rooddraad komt vooral voor bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius. Hoewel Rooddraad een enorm vervelende gazonziekte is, kan het aangetaste deel zich doorgaans snel herstellen en kunt u weer genieten van uw groene gras.

De symptomen van Rooddraad
Wanneer u last heeft van Rooddraad kunt u dat herkennen aan een rode gloed over het groene gazon. Het is een soort groepsvorming van schimmels die zich steeds verder zal gaan uitbreiden. Wilt u Rooddraad vroegtijdig aanpakken? Dan kunt u het eerste stadium herkennen aan bruinrode vlekken in uw grasmat. De voornaamste oorzaak van Rooddraad is te weinig stikstof (dus onvoldoende meststoffen of te veel uitspoeling van meststoffen).

De bestrijding van Rooddraad
Het beste is natuurlijk om het ontstaan van Rooddraad tegen te gaan. Dit kunt u doen door gazonmest te gebruiken met extra stikstof en kalium. Hierdoor geeft u uw gazon direct de juiste voedingsstoffen mee waardoor u een sterk gazon creëert. Met behulp van een verticuteermachine kunt u bovendien de grond losmaken en kunt u oud vuil en mos verwijderen. Hierdoor krijgt het verse gras meer mee van de regen en zonnestralen. Wil u uw gazon helemaal goed verzorgen? Zorg er dan voor dat u maaiafval snel verwijderd met een hark of bladblazer. Het gazon krijgt dan extra zuurstof en licht waardoor het sterker en groener zal worden. Ook periodiek beluchten zal het gras goed doen.

De gazonziekte sneeuwschimmel

Een andere schimmelziekte of gazonziekte die vaak voorkomt is sneeuwschimmel. Deze ziekte komt vooral in de lente of in de herfst voor en ontwikkelt zich bij een temperatuur van rond de 10 graden Celsius.

De symptomen van Sneeuwschimmel
Sneeuwschimmel kunt u eenvoudig herkennen aan witte waterige uitstraling in het begin en na verloop van tijd oranje of donkerbruine vlekken in uw grasmat. Als u niks doet zullen de vlekken steeds groter worden. Het natte gras is dan bedekt met een soort slijmlaag wat typisch is voor Sneeuwschimmel.

De bestrijding van de Sneeuwschimmel
Wanneer de buitentemperatuur stijgt zal ook de sneeuwschimmel verdwijnen. Heeft u last van sneeuwschimmel? Wacht dan even af tot de temperaturen oplopen. Het is dan wel verstandig om uw gras goed te verzorgen. Dit doet u door het gazon goed te beluchten, te verticuteren en eventueel patentkali te strooien.

Heksenkringen of feeënkringen

Deze gazonziekte is iets minder bekend, maar daarmee niet minder hinderlijk. Ook de heksenkringen worden veroorzaakt door een schimmelziekte, maar er zijn verschillende varianten te herkennen. Deze varianten verschillen in typeringen, maar u kunt alle varianten bestrijden met dezelfde maatregelen.

De symptomen van een heksenkring
Het gaat hierbij om een cirkelvormige verkleuring in de grasmat, vaak met paddenstoelen die in een cirkel groeien. Heeft u last van heksenkringen? Dan is het soms vrij lastig om daarvan af te komen. De oorzaken zijn vaak te vinden in een voedingsarme grasmat met veel houtresten in de bodem, dus het is verstandig om eerst een bodemonderzoek te laten uitvoeren. U kunt dan bekijken wat de huidige stand van de bodem is en welke voedingsstoffen er wel of niet aanwezig zijn.

Het bestrijden van heksenkringen
Wilt u de heksenkringen bestrijden? Dan is zuurstof en het toedienen van de juiste voedingsstoffen enorm belangrijk. Verticuteren en beluchten zijn dan een goede optie, zodat er voldoende zuurstof en voedingsstoffen het gazon bereiken. Mocht dit niet afdoende zijn om het probleem op te lossen, dan is de enige andere optie om het aangetaste deel minimaal 50 cm af te graven en dit deel te vervangen door bemeste teelaarde.

De gazonziekte Pythium

Pythium, ook wel de wortelziekte genoemd, treft vooral net aangelegde, maar ook slecht onderhouden gazons. Het gaat hierbij om rotte wortels die kunnen ontstaan door overmatig vocht, overmatig hoeveelheid stikstof (vooral in het najaar) of gazonvilt. Zelden zijn graszaden geïnfecteerd, al behoort dat wel tot de mogelijkheden.

De symptomen van de wortelziekte
De wortelziekte is te herkennen aan slappe grassprieten die een bruine wortelhals hebben. Vaak is het gazon zelf wat verzakt en zijn en donkere plekken zichtbaar die sommige aanvoelen. De wortels van het gras zien er nat en zwartgrijs van kleur uit.

De bestrijding van wortelrot
Wortelrot voorkomen? Dan is het verstandig om uw gazon evenwichtig te bemesten en te voorzien van de juiste voedingsstoffen. De bodem moet bovendien zuurstof en waterdoorlatend zijn om de voedingsstoffen effectief om te kunnen zetten. Gebruik in het najaar altijd enkel meststoffen met een lager stikstofgehalte en hoger kaliumgehalte. Dergelijke meststoffen worden altijd verkocht onder de naam najaarsmest. Mochten bepaalde delen ernstig beschadigd zijn, dan is het raadzaam om deze delen te vervangen. Dit zijn de enige manieren om wortelrot tegen te gaan.

De Bladvlekkenziekte

Ook weer een schimmelziekte die een gezond gazon kan treffen. Deze schimmelziekte treft vooral oudere gazons of gazons die te weinig zuurstof krijgen. De oorzaken zijn te vinden in het gras te kort maaien in combinatie met te veel stikstof vaak in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Deze Bladvlekkenziekte is vervelend, maar veroorzaakt doorgaans niet al te veel schade aan het gazon.

De symptomen van de Bladvlekkenziekte
Bladvlekkenziekte is te herkennen aan kleine waterige vlekjes op de grassprieten. Dit kan een gelige of bruine gloed aan het gazon geven.

De bestrijding van de Bladvlekkenziekte
Goede beluchting het gazon en regelmatig maaien op maaihoogte van 3,5 a 4 cm zijn belangrijk en kunnen de Bladvlekkenziekte voorkomen. Voorkom ook dat u uw gazon te kort afmaait. Ook is het belangrijk niet teveel te bemesten, evenals het voorkomen van te veel water. Wilt u een optimaal klimaat voor uw grasmat? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een irrigatiecomputer. Bij het tegengaan van bladvlekkenziekte is het raadzaam om het afgemaaide gras niet te laten liggen, maar af te voeren. Mulchen wordt dus tijdelijk afgeraden.

De gazonziekte Meeldauw

Deze ziekte is vaak zichtbaar bij grasmatten die zich in de schaduw bevinden en vochtig blijven. Meeldauw gedijt vooral goed in warme en vochtige omstandigheden waar de ondergrond slecht draineert.

De symptomen van Meeldauw
U herkent Meeldauw aan de witte vlekken die zich bovenop de grassprieten bevinden. Het lijkt een soort poederachtige laag op de grasmat.

De bestrijding van Meeldauw
Het belangrijkste om Meeldauw te voorkomen en te bestrijden is het verbeteren van de drainagegraad van de ondergrond doormiddel van beluchten etc. Zorg voor voldoende zonlicht door bomen en struiken te verwijderen of te snoeien. Heeft u toch schaduw in de tuin? Kies dan voor speciaal schaduw graszaadmengsel dat prima beter bij weinig zonlicht kan groeien.

Gazonziektes voorkomen

Gazonziektes zijn er in vele soorten en maten en worden doorgaans veroorzaakt door te weinig of te veel voedingsstoffen. Ook te weinig zuurstof of zonlicht spelen een grote rol. Gazonziektes zijn vaak schimmelziektes die lastig te voorkomen zijn. De schimmel kan natuurlijk ontstaan, maar ook door ongedierte of besmette graszaden. De behandeling tegen verschillende gazonziekten is vaak wel ongeveer hetzelfde:
• Zorg voor voldoende lucht en zuurstof in de bodem
• Verwijder bladeren en maairesten regelmatig
• Maai het gazon niet te lang en niet te kort
• Zorg dat het gras voldoende voedingsstoffen krijgt
• Besproei het gras regelmatig, maar voorkom te veel water
• Gebruik hoogwaardige graszaden
• Geef het gazon voldoende mest

Grasziekten vroegtijdig herkennen is belangrijk

Grasziekten kunt u makkelijk herkennen ondanks dat ze verschillende ziektebeelden hebben. Door uw gazon goed te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen houdt u het gazon sterk en gezond. Gaat uw gras verkleuren en wordt het lichter van kleur? Dan duidt dat vaak op te weinig voedingsstoffen of een zuurstoftekort. Verticuteer uw gazon dan regelmatig en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de vorm van mest, zodat uw gazon snel weer sterk en groen wordt.