Hoofdinhoud

Ondanks het feit dat ons klimaat zeer geschikt is voor een mooi gazon, omdat er voldoende regen valt, zal men het toch goed in de gaten moeten houden dat het niet te droog wordt. Een gazon zal voldoende water moeten krijgen om een goed wortelsysteem te ontwikkelen en te blijven behouden. Met een goed wortelsysteem is het goed bestand tegen ziektes en uitdrogen. Vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden is het van belang, als er lange periodes zijn wanneer het niet voldoende regent, dat men het moet beregenen. Het zal er dan weer groen en fris uit gaan zien. Wanneer u het niet voldoende beregent zal het gazon er geel gaan uitzien en afstervend gras gaan vertonen. Ook zal zich onkruid in het gras gaan ontwikkelen. Dus door goed te sproeien, bemesten en maaien blijft het gazon groen en zal de ontwikkeling van onkruid geen kans krijgen. Voor goed gazononderhoud moet u in principe met een vaste regelmaat het vochtgehalte van de grond controleren. Is het te droog dan moet u zeker gaan sproeien.

 

Het geel kleuren van het gazon

Wanneer het erg warm is, kan een verkleuring van het gras snel optreden. Ook tijdens een lange droge periode kan het gras, vooral in het voorjaar een slechte conditie krijgen. Wanneer dat lang zou aanhouden, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat het gras boven de grond afsterft. De wortels zullen wel gewoon intact blijven. Zodra er op een bepaald moment weer voldoende neerslag valt, zal het gras zich dan ook weer gewoon herstellen. Op de kale plekken in het gras kunnen gemakkelijk onkruidzaden terecht komen. Ze kunnen daar dan op de open plekken gaan wortelen. Op het moment dat het dan gaat regenen zullen deze onkruiden snel gaan groeien en het gazon verpesten.

Sproeien

U kunt zich afvragen wanneer u nu eigenlijk zou moeten sproeien? Dat kunt u het beste doen zodra de eerste symptomen van droogte zich voordoen. Deze zijn dat het gras doffer wordt en van kleur gaat veranderen. Enkele andere kenmerken zijn het verlies aan veerkracht en een vergeling van het blad. Wanneer u niet zou sproeien dan kunnen de gevolgen voor het gras aanzienlijk zijn. Het is hier zelfs bij mogelijk dat zowel het gras boven de grond, als de wortels in de grond afsterven. Dat moet men te allen tijde zien te voorkomen. U kunt het beste een gazon bij temperaturen boven de 20 graden twee tot drie keer per week water geven. Hoe warmer het wordt, des te vaker u het moet beregenen.

Sproeien

Bemesten

Omdat het gazon niet alleen maar beregend moet worden, maar ook bemest, is het zaak dat men na het bemesten het gazon gaat beregenen. De agressieve meststoffen kunnen tot het verbranden van het gras leiden. De meststoffen moeten zoveel mogelijk zijn opgelost voordat de zon erop gaat schijnen.

 

Wanneer moet je sproeien?

U zult niet moeten sproeien zolang de zon fel staat te schijnen. Dat geldt niet alleen voor het gazon maar ook voor alle andere gewassen in de tuin, zoals planten en bloemen. De waterdruppels die op een blad blijven liggen zullen als een vergrootglas werken en zodoende op het blad inbranden. Deze schade die daardoor ontstaat is onherstelbaar. U moet pas gaan sproeien als de zon niet meer zo sterk staat te schijnen of voordat hij opkomt. Wanneer u na 6 uur of 7 uur s’avonds gaat sproeien is er de mogelijkheid dat alles nog rustig kan opdrogen. Er zal niet zo gemakkelijk schimmelvorming kunnen ontstaan. Dit is vooral bij planten die daar gevoelig voor zijn van belang. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld rozen. De kans is hierbij het grootst als het windstil weer is. Daarom is het beter om te sproeien als het wat waait. Dan blijft het vocht niet zo lang tussen de planten hangen.

Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. U moet namelijk een te snelle verdamping of verbranding voorkomen.

Als u gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld geven. U denkt dan namelijk dat u veel water heeft toegevoegd, terwijl het overgrote deel is verdampt waar het gazon dus niets aan heeft. Ook is de kans aanwezig dat de waterdruppels die aan de grassprieten blijven hangen werken als een vergrootglas. De druppels zorgen, wanneer de zon erop schijnt, dat de omliggende grasplantjes zullen verbranden. Het beregenen zal precies het tegenovergestelde effect hebben van wat u nu juist wilt bereiken.

Sproeier

Bestel uw beregenings spullen in onze webshop

Naar webshop
Naar webshop

Hoe lang moet een gazon beregend worden?

Het grondtype is van grote invloed op de tijdsduur dat het gras moet worden gesproeid. Wanneer het gazon op een kleigrond ligt zal de grondlaag niet snel uitdrogen. Het water wordt door de kleigrond lang vastgehouden. Wanneer u echter een zandgrond heeft is dat zeker niet het geval. In zandgrond zal het water snel wegzakken. Op zandgrond is het dus belangrijk dat het water steeds voldoende wordt aangevuld om het gras een optimale kleur te laten behouden.

Op zandgrond is het belangrijk dat u bij een temperatuur van 20 graden een uur water geeft en dat een paar keer per week. U kunt zo rekenen dat bij een temperatuursverhoging van 5 graden stijging de sproeitijd moet worden verdubbeld. Wanneer er sprake van een hittegolf is, moet u het gazon minimaal om de dag water geven en dat dan voor een tijdsbestek van 3 uur.

Op kleigrond zal het geven van water minder nodig zijn. Klei houdt het water goed vast. Klei zal niet snel uitdrogen. Bij temperaturen rond de 20 graden moet u ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zult u gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer u dat doet dan kan het voorkomen worden dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.

 

De sproeihoeveelheid

Wanneer u sproeit kunt u beter een langere aangesloten periode sproeien, dan een paar keer kort. U kunt beter ervoor kiezen om éénmaal 2 uur te sproeien, dan bijvoorbeeld viermaal een half uurtje. U zult bijna nooit te veel kunnen sproeien voor het gazon. Een goede richtlijn is 10 tot 15 mm per keer. Dit is te zien wanneer u een regenmeter in het sproeigebied heeft staan.

 

Nieuwe graszoden sproeien

Nieuw aangelegde graszoden dienen de eerste 2 weken dagelijks te worden besproeid. Bij extreme droogte kan het zelfs voorkomen dat u dagelijks zowel 's ochtends, 's middag en 's avonds dient te beregenen. Wij geven u graag advies wanneer er nieuwe graszoden zijn gelegd.

 

Bestaand gazon sproeien

U kunt beter enkele keren per week lang sproeien, dan iedere dag kort. Met lang bedoelen we enkele uren achtereen. Indien u namelijk te vaak sproeit zullen de wortels niet diep genoeg de grond in gaan, eigenlijk verwent u ze dan teveel.