Hoofdinhoud

Een prachtig gazon vergt onderhoud. Maar eenmaal de handen uit de mouwen gestoken leent het de moeite; geen kale plekken, keurig gemaaid en altijd groener dan bij de buren.
Hoe krijgt u het voor elkaar om dat perfecte gazon te creëren? Hieronder volgt een duidelijke uitleg.

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Gras is een levend product, dat groeit. Om goed te groeien heeft gras zonlicht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten weinig ruimte krijgen om te groeien. Door het gras regelmatig te maaien krijgen ook de fijnere grassprieten de kans om groot en stevig te worden. Zo groeit er meer gras en krijgt u een grasmat met een hogere dichtheid. Een bijkomend voordeel hiervan is dat andere plantjes zoals mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien. Regelmatig maaien geeft dus een dikkere grasmat zonder onkruid.

 

Hoe kort of lang moet ik het gras maaien?

Om een mooi gazon te krijgen is het belangrijk dat het gras niet te kort wordt gemaaid. Door het gras te kort te maaien zal het eerder verbranden door de zon, waardoor het gras meestal niet mooier wordt. Regelmatig maaien op de juiste hoogte is beter dan minder en kort maaien. Het is aan te raden de hoogte van de grasmaaier eerst in te stellen, voordat u met maaien begint.

 

Siergras kunt u het beste op 3 cm maaien; dit gras wordt niet gebruikt om op te lopen en heeft weinig te verduren. Speelgras daarentegen heeft meestal meer te verduren en kunt u beter zo'n 4 cm lang laten.


Gras maaien

 

Wanneer moet ik maaien en hoe vaak?

Wanneer de weersomstandigheden normaal zijn, kunt u uitgaan van de volgende momenten om het gras te maaien. In maart begint u met elke twee weken het gras te maaien, wat u in april opvoert naar 1 keer maaien in 10 dagen. In de maanden mei t/m augustus moet u minimaal 1 á 2 keer per week maaien, het liefst niet in de volle vol zon om uitdroging van het gras te voorkomen. Vanaf september begint u weer te minderen met maaien en is 1 keer in 10 dagen genoeg. Dit kunt u volhouden tot het echt kouder begint te worden in november; dan maait u alleen bij zacht weer.

 

Hoe vaker u maait, des te beter het is! Maai in verschillende richtingen, zodat de grassprieten in verschillende richtingen worden geduwd. Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien en uitzaaien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger en krijg je een stevige grasmat.

 

Op welke manier moet ik maaien?

Zoals hiervoor besproken, is het belangrijk regelmatig te maaien om een mooi gazon te krijgen. Maar wist u dat de manier van maaien ook erg belangrijk is? Grassprieten worden tijdens het maaien één richting op geduwd. Wanneer u uw gazon altijd op dezelfde wijze maait, gaan de sprieten op den duur plat liggen. Het is daarom goed om elke keer dat u het gras maait een andere richting op te maaien, of een wisselend patroon toe te passen.

Wat is de perfecte maaihoogte?

Moet ik het gras kort maaien of juist iets langer laten? De maaihoogte is een punt waarover vaak verwarring ontstaat. Het is ook niet eenvoudig om een exacte hoogte te geven. Welke lengte de juiste is, is namelijk afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals het jaargetijde en temperatuur. Een ezelsbruggetje voor het instellen van uw grasmaaier is om nooit meer dan één derde van de lengte van het gras te maaien. In de maanden mei tot en met augustus, wanneer het niet te lang droog en heet is, is een lengte van ongeveer 4 cm aan te houden als standaardhoogte.

 

Om een mooie, dichte grasmat te krijgen, moeten veel grassprietjes de kans krijgen om te groeien. Wanneer het gras kort is, worden er eerder extra grassprietjes aangemaakt. Om het gras te beschermen, kunt u het gazon in de maanden maart, april, september en oktober beter wat langer laten. Siergazon kunt u wat korter maaien dan speelgazon.

 

Grasmaaisel opvangen

Het is raadzaam om het afgemaaide gras direct af te vangen of van uw gazon te verwijderen. Als u het maaisel laat liggen komt er minder licht en lucht bij uw gras waardoor uw gazon aanzienlijk minder zal groeien. Dat komt doordat waardevolle voedingsstoffen verloren gaan en de bodem uitgeput kan raken.