Gras maaien

Een prachtig gazon; geen kale plekken, keurig gemaaid en altijd groener dan bij de buren. Hoe krijg je het voor elkaar om dat perfecte gazon te creëren? Hieronder volgt een duidelijke uitleg.

Waarom moet ik mijn gras maaien?

Gras groeit. Om goed te groeien heeft het licht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten weinig kans krijgen om te groeien. Door het gras te maaien krijgen ook de fijnere grassprieten de kans om groot en stevig te worden. Zo groeit er meer gras en krijgt je een grasmat met een dikkere dichtheid. Een bijkomend voordeel hiervan is dat andere plantjes zoals mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien. Regelmatig maaien geeft dus een dikkere grasmat zonder onkruid.

Hoe kort of lang moet ik het gras maaien?

Om een mooi gazon te krijgen is het belangrijk dat het gras niet te kort wordt gemaaid. Door het gras te kort te maaien droogt het makkelijk uit door de zon, waardoor het gras er zeker niet mooier van wordt. Regelmatig maaien op een goede hoogte is beter dan weinig en te kort maaien. Het is aan te raden de hoogte van de grasmaaier eerst in te stellen, voordat je met maaien begint.

Siergras kun je het beste op 3 cm maaien; dit gras wordt niet gebruikt om op te lopen en heeft weinig te verduren. Speelgras daarentegen heeft veel te verduren en kun je beter zo'n 4 cm lang laten.


Gras maaien


Wanneer moet ik maaien en hoe vaak?

Wanneer de weersomstandigheden normaal zijn, kun je uitgaan van de volgende momenten om het gras te maaien. In maart begin je met elke twee weken het gras te maaien, wat je in april opvoert naar 1 keer maaien in 10 dagen. In de maanden mei t/m augustus moet je minimaal 1 keer per week maaien, het liefst niet in de volle vol zon om uitdroging van het gras te voorkomen. Vanaf september begin je weer te minderen met maaien en is 1 keer in 10 dagen genoeg. Dit kun je volhouden tot het echt kouder begint te worden in november; dan maai je alleen bij zacht weer.

Hoe vaker je maait, hoe beter! Maai in verschillende richtingen, zodat de grassprieten in verschillende richtingen worden geduwd. Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien en uitzaaien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger en krijg je een stevige grasmat.


Op welke manier moet ik maaien?

Zoals hiervoor gezegd is regelmatig maaien belangrijk om een mooi gazon te krijgen. Maar ook de manier waarop je maait is van belang. Grassprieten worden tijdens het maaien 1 kant op geduwd. Wanneer je altijd dezelfde kant op maait, zal het gras op den duur echt plat gaan liggen. Het is daarom goed om elke keer dat je het gras maait een andere richting op maait. Bij grotere gazons kun je een ander patroon toepassen.

Wat is de perfecte maaihoogte?

Moet ik het gras kort maaien of juist iets langer laten? De maaihoogte is een punt waarover vaak verwarring ontstaat. Een ezelsbruggetje voor het instellen van je grasmaaier is om nooit meer dan één derde van de lengte van het gras te maaien. In de maanden mei t/m augustus, wanneer het niet te lang droog en heet is, is een lengte van ongeveer 3,5 cm aan te houden als standaardhoogte.

Om een mooie, dichte grasmat te krijgen, moeten veel grassprietjes de kans krijgen om te groeien. Wanneer het gras kort is, worden er eerder extra grassprietjes aangemaakt. Om het gras te beschermen, kun het in de maanden maart, april, september en oktober beter wat langer laten. Siergazon kun je wat korter maaien dan speelgazon.

Grasmaaisel opvangen

Het afgemaaide gras moet u direct opvangen of verwijderen met een grashark. Als u het maaisel laat liggen komt er minder licht en lucht bij uw gazon waardoor waardevolle voedingsstoffen verloren gaan en uw gazon uitgeput kan raken.