Sommige mensen denken dat gras niet bemest hoeft te worden. Maar gras dat voldoende bemest wordt is voller, groener en kan beter tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast is een goed bemest gazon veel beter bestand tegen mos en onkruid. Om een gazon mooi te houden is het zelfs aan te raden om dit drie á vier keer per jaar te doen. De eerste keer in de lente voor een goede groei, de tweede keer in de zomer zodat het gazon mooi groen blijft en de derde keer in het najaar om uw tuin winter klaar te maken.
Het is belangrijk om het gazon elk seizoen te bemesten, met uitzondering van de winter. Het bemesten van uw gazon heeft voordelen zoals:
Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. De basis voor bemesting wordt weergegeven in een NPK-samenstelling. Dit zijn de scheikundige afkortingen voor de werkzame stoffen. De N staat voor Stikstof, P staat voor Fosfor en de K staat voor Kalium. Stikstof maakt planteneiwitten aan en bevordert de lengtegroei en kleur van het gras. Fosfor bevordert de wortelontwikkeling wat zorg draagt voor een goede weersbestendigheid. Kalium ook wel kali zorgt voor een stevigheid van het gras, transport van water en koolhydraten. Daarnaast verhoogt Kalium de weerstand tegen schimmels. Dan blijft er nog Magnesium over. Magnesium bevat sporenelementen waardoor het gras sneller hersteld.
Om het geheel wat overzichtelijker te maken vindt u hieronder een duidelijk overzicht met de eigenschappen van de stoffen. Elk getal geeft het aanwezige percentage van die stof weer. Om het gras in topconditie te houden raden wij aan om BluePower NPK 12-12-17+1,6MgO als bemesting te gebruiken voor uw gazon. Daarnaast bevat Riekmans BluePower ook nog 1.6% (MgO), mg wat staat voor magnesium.
Kunstmest heeft slechts een aantal voordelen ten opzichte van organische meststoffen en voor veel mensen is de keuze dan ook snel gemaakt. Het voornaamste verschil is de prijs voor kunstmest, deze is gunstiger. Maar wat zijn dan de nadelen van kunstmest?
Voordat u het gazon gaat bemesten, is het verstandig om deze eerst te bekalken. Het bekalken van het gazon is zowel in het voor- als najaar mogelijk. Doordat u met het bekalken de PH-waarde van de bodem weer op het juiste niveau brengt, zullen de meststoffen later beter opgenomen worden. (voor meer informatie over bekalken en zuurgraad van de grond ; zelf zuur graad / PH meten).
Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m². In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Omdat meststoffen in korrelvorm snel last kunnen hebben van weersomstandigheden (warmte, vocht) is het aan te raden niet teveel in een keer te kopen, maar bereken wat u nodig heeft zodat u ook niet net te weinig heeft om het gazon te bemesten. TIP: bereken 10% extra bij de oppervlakte. De meststof die overblijft, doet u in een luchtdichte afsluitbare emmer. Sticker de emmer met de datum en de inhoud. Plak op de emmerdeksel de gebruiksaanwijzing van de meststof.
In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan. Maar bemest dan wel in het voorjaar het gazon met kwaliteit meststof. In de herfst bemesten zorgt voor een goede groei van de wortel. Het sterkt de wortel om de winter goed door te kunnen komen. De goede maanden hiervoor zijn september of oktober.
Indien u het gazon wilt bemesten, adviseren wij om een strooiwagen te gebruiken. Hierdoor worden de meststoffen nagenoeg altijd op de juiste wijze verdeeld. Als u geen strooiwagen heeft, kunt u een juiste verdeling met de volgende methode bewerkstelligen:
Op onze webshop hebben wij een groot aanbod in meststoffen. Deze zijn al te verkrijgen vanaf een 3 kilogram verpakking.