Hoofdinhoud

Sommige mensen denken dat gras niet bemest hoeft te worden. Maar gras dat voldoende bemest wordt is voller, groener en kan beter tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast is een goed bemest gazon veel beter bestand tegen mos en onkruid. Om een gazon mooi te houden is het zelfs aan te raden om dit drie á vier keer per jaar te doen. De eerste keer in de lente voor een goede groei, de tweede keer in de zomer zodat het gazon mooi groen blijft en de derde keer in het najaar om uw tuin winter klaar te maken.

Waarom een gazon bemesten?

Het is belangrijk om het gazon elk seizoen te bemesten, met uitzondering van de winter. Het bemesten van uw gazon heeft voordelen zoals:

 

 • Het gras is beter beschermd tegen ziektes.
 • Bij langdurig droog weer verkleurt het gras niet snel.
 • Na kou, vorst en sneeuw herstelt het sneller.
 • Doordat er een dichtere grasgroei is, is er minder kans op vorming van mos.

Welke bemesting gebruiken?

Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. De basis voor bemesting wordt weergegeven in een NPK-samenstelling. Dit zijn de scheikundige afkortingen voor de werkzame stoffen. De N staat voor Stikstof, P staat voor Fosfor en de K staat voor Kalium. Stikstof maakt planteneiwitten aan en bevordert de lengtegroei en kleur van het gras. Fosfor bevordert de wortelontwikkeling wat zorg draagt voor een goede weersbestendigheid. Kalium ook wel kali zorgt voor een stevigheid van het gras, transport van water en koolhydraten. Daarnaast verhoogt Kalium de weerstand tegen schimmels. Dan blijft er nog Magnesium over. Magnesium bevat sporenelementen waardoor het gras sneller hersteld.


Om het geheel wat overzichtelijker te maken vindt u hieronder een duidelijk overzicht met de eigenschappen van de stoffen. Elk getal geeft het aanwezige percentage van die stof weer. Om het gras in topconditie te houden raden wij aan om BluePower NPK 12-12-17+1,6MgO als bemesting te gebruiken voor uw gazon. Daarnaast bevat Riekmans BluePower ook nog 1.6% (MgO), mg wat staat voor magnesium.

 • Stikstof (N): Hierdoor wordt het gras groener en het zorgt voor ontwikkeling en verbetering
 • Fosfor (P): Voor ontwikkelingsgang van de wortel en een snellere groei
 • Kalium (K): Geeft het gras resistentie tegen kou, droogte en ziekten
 • Magnesium (Mg): Hierdoor worden de pigmenten in het gras versterkt
 • Soms worden er ook andere elementen aan het product toegevoegd zoals o.a. calcium, ijzer, zink. Als u het gazon gaat bemesten hou dan rekening met de samenstelling. Op het product staat welke werking deze heeft:
 • Bij aanleg van het gazon
 • Bij verkleuren van het gras (geel gras)
 • Bij tegelijkertijd bemesten en verwijderen van mos
 • Bij vernietigen van onkruid en het bemesten van uw gazon
 • Om het gazon voor te bereiden op de winter periode
 • Afhankelijk van de periode waarin u uw gazon wilt bemesten dient u rekening te houden met de extra's die u nodig heeft zoals mos verwijderen of het verdelgen van onkruid. Het is aan te raden het verwijderen van mos en het verdelgen van onkruid los te zien van de bemesting. Maar als u niet echt de tijd heeft of geen groene vingers, is het dus makkelijk om een bemesting te kopen waar deze extra's al in zitten want ze werken prima.

Voor welke meststof kiest u, organisch of kunst?

Kunstmest heeft slechts een aantal voordelen ten opzichte van organische meststoffen en voor veel mensen is de keuze dan ook snel gemaakt. Het voornaamste verschil is de prijs voor kunstmest, deze is gunstiger. Maar wat zijn dan de nadelen van kunstmest?

 

 • Kunstmeststof is geen natuurproduct en om dit te fabriceren is er veel energie nodig.
 • Kunstmest bevat meer zout wat op den duur een kwaliteitsvermindering van de grond tot gevolg kan hebben.
 • Kunstmest lost sneller op in water als organisch mest, dus is er meer kunstmest nodig...en is uiteindelijk de prijs van kunstmest hoger
 • De werking van kunstmest is korter
 • De grasplantjes kunnen eerder verbranden
Gazonmest kopen

In onze webshop hebben wij een groot aanbod aan meststoffen. Deze zijn al te verkrijgen vanaf een 3 kilogram verpakking.

Bestel uw bemesting in onze webshop
Bestel uw bemesting in onze webshop

Het gazon bekalken als voorbereiding op de bemesting

Voordat u het gazon gaat bemesten, is het verstandig om deze eerst te bekalken. Het bekalken van het gazon is zowel in het voor- als najaar mogelijk. Doordat u met het bekalken de PH-waarde van de bodem weer op het juiste niveau brengt, zullen de meststoffen later beter opgenomen worden. (voor meer informatie over bekalken en zuurgraad van de grond ; zelf zuur graad / PH meten).

Wanneer moet het gazon bemest worden?

Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m². In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Omdat meststoffen in korrelvorm snel last kunnen hebben van weersomstandigheden (warmte, vocht) is het aan te raden niet teveel in een keer te kopen, maar bereken wat u nodig heeft zodat u ook niet net te weinig heeft om het gazon te bemesten. TIP: bereken 10% extra bij de oppervlakte. De meststof die overblijft, doet u in een luchtdichte afsluitbare emmer. Sticker de emmer met de datum en de inhoud. Plak op de emmerdeksel de gebruiksaanwijzing van de meststof.

 

Waarom moet u in een bepaalde periode bemesten

In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan. Maar bemest dan wel in het voorjaar het gazon met kwaliteit meststof. In de herfst bemesten zorgt voor een goede groei van de wortel. Het sterkt de wortel om de winter goed door te kunnen komen. De goede maanden hiervoor zijn september of oktober.

Hoe moet het gazon bemest worden?

Indien u het gazon wilt bemesten, adviseren wij om een strooiwagen te gebruiken. Hierdoor worden de meststoffen nagenoeg altijd op de juiste wijze verdeeld. Als u geen strooiwagen heeft, kunt u een juiste verdeling met de volgende methode bewerkstelligen:

 

 • Maak een vlakverdeling op het gazon.
 • Reken de vlakken per oppervlakte uit (lengte x breedte) en bepaal met een maatbeker de hoeveelheid benodigde meststof.
 • Bestrooi het gazon nauwkeurig zodat er niets vergeten wordt. Bij grote gazons altijd een strooiwagen gebruiken. Na het uitstrooien goed bewateren, sproei met de tuinslang omhoog zodat het op regen lijkt en de korrels niet weg duwen. De eerste 24 uur mag het gras niet belopen worden. Als er mos of onkruidverdelger in zit, pas op met huidcontact. Bij aanraking overvloedig spoelen met water. Tip: Bemest in het begin van de avond en besproei het gazon goed. Na 30 minuten nogmaals kort besproeien.
Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.