Hoofdinhoud

Een gazon is aan te leggen op tal van verschillende manieren. Een voorbeeld is natuurlijk om het gras te zaaien, maar een andere veelgebruikte manier zijn graszoden. Het zaaien van een gazon is niet heel erg lastig, maar u moet natuurlijk wel weten wat de beste tijd voor het zaaien is en welke verschillende stappen genomen moeten worden. En wanneer kunt u beter de keuze maken voor graszoden in plaats van zaaien?

 

Wanneer moet u het gras zaaien?

Er is geen bepaald moment waarop u het best het gras kan zaaien. Het is mogelijk het gehele jaar door. Wanneer zaden niet meteen goede groeiomstandigheden ondervinden, wachten deze met kiemen totdat deze wel voordoen. U loopt hiermee dus wel het risico dat de zaden weggenomen worden in de tussentijd door onder andere vogels.

 

Als u dus de keuze heeft, is het beter om het gras te zaaien als het al de juiste groeiomstandigheden heeft. Het zaad zal dan meteen ontkiemen en vogels kunnen het niet meepikken.

 

Graszaad heeft een minimale temperatuur van tien graden Celsius nodig om te kunnen ontkiemen. En dit betekent voor de bodem natuurlijk. Ook moet er voldoende vocht in uw gazon te vinden zijn. Graszaad ontkiemt pas als het vochtig wordt en leeft de eerste twee weken op zichzelf (de kiem dus). Na twee weken gaat het graszaad pas wortelen en vanaf dat moment ligt het dus vast in uw gazon.

 

Het beste moment om gras te zaaien

Er zijn eigenlijk twee momenten in het jaar waarop u het beste uw gras kunt zaaien. Dit is in het voor- en najaar. Op deze momenten is de bodem de juiste temperatuur voor een graszaadje om te kunnen ontkiemen. Een ander voordeel is dat het dan relatief veel regent, dus er is sowieso voldoende vocht in de bodem voor het zaad.

 

Graszaad kopen

Bestel hier uw graszaden

 

Zaaien in het vroege najaar

Het vroege najaar is om de hiervoor genoemde redenen dus een perfect moment om gras te gaan zaaien. De grond houdt namelijk nog een tijdje de warmte van de zomer vast. Deze warmte in combinatie met veel vocht zorgt voor een broeierige plek. Ideaal voor graszaden om te ontkiemen. Het zaaien van gras kan vaak al beginnen als de droogste en warmste periode van de zomer voorbij is. Meestal is dit al in september maar dit kan ook oktober zijn.

 

Zaaien in het voorjaar

Het voorjaar is ook een goed moment om gras te zaaien, maar iets minder ideaal als in het najaar. Dit komt door de temperatuur van de bodem. Door de vaak erg koude winter en de koude nachten is het vaak lastig voor de zaden om te ontkiemen. Dit zorgt ervoor dat het erg gemakkelijk is voor vogels om de zaadjes te gaan stelen. Ook is dit een periode waarin vaak veel onkruid tevoorschijn komt. Het is erg lastig om onkruid dat wortels heeft in uw gazon eruit te krijgen. Wilt u toch in het voorjaar zaaien dan kunt u dit doen van ongeveer begin april tot en met het einde van mei.

 

De verschillende soorten gras

U kunt uw tuin voor een scala aan verschillende doeleinden gebruiken. Daarom moet u goed opletten dat u het juiste soort graszaad koopt. Wilt u kiezen voor een gazon waar veel op gelopen wordt? Dan kunt u kiezen voor het zogenoemde speelgazon. Bij nog intensiefer gebruik is er ook het sportgazon. Wanneer uw gras als decoratie dient bestaat ook het siergazon. De verschillende soorten gazonnen zijn eigenlijk verschillende mengels van graszaden. Er zijn nog veel meer soorten, die bijvoorbeeld ideaal zijn voor juist veel schaduw, zon, gebieden die vochtig zijn enzovoort.

 

Grassoorten

Engels Raaigras

(geschikt voor speel en sportgazons)

Komt snel op, kan zeer goed tegen betreding, heeft een blad met een grove structuur, groeit snel, moet vaak worden gemaaid, besproeid en bemest worden. Engels Raaigras kan slecht tegen schaduw.

 

Veldbeemdgras

(kan goed tegen droogte)

Bezit een zeer sterk wortelgestel, kan dus goed tegen intensieve betreding, kan goed tegen droogte, is duurzaam en groeit relatief langzaam.

 

Struisgras

Kan zeer goed tegen kort maaien, heeft een lange levensduur, is fijnbladig van structuur.

 

Roodzwenkgras

(geschikt voor siergazons)

Heeft een lange levensduur, een blad met een fijne structuur, groeit langzaam en kan kort gemaaid worden.

 

De hoogste kwaliteit graszaad vindt u op onze webshop grasproducten.nl, hier vindt u alles voor het gazon onderhoud.

 

Hoe gras zaaien?

Een goed begin is het halve werk. Het is daarom slim om eerst uw bodem te ontzien van onkruid en gras. Dit is makkelijk te doen met behulp van een grassenverdelger. Het nadeel hiervan is wel dat u pas na een paar weken kunt gaan zaaien. Wanneer uw bodem helemaal schoon is kunt u gaan spitten. Dit doet u zo'n vijfentwintig tot dertig centimeter. Daarbij dient u ook de wortels en ander afval weg te halen. Hierna geeft u uw gazon mestvoeding, voor het ''jonge'' gras. Het beste kunt u meststof gebruiken op basis van organische meststoffen. Wanneer u de meststof heeft gestrooid harkt u alles aan elkaar, en vervolgens harkt u alles weer een beetje losjes.

 

Nu is uw grond helemaal voorbereid op de graszaden! Het is het beste om ze zo regelmatig als mogelijk te zaaien. Wanneer u dit gedaan heeft harkt u ze zachtjes de grond in. Als het niet regent moet u uw gras voldoende water geven. Overdrijf echter niet, veel beginnende graszaaiers maken de fout teveel water te geven.

Een andere belangrijk gegeven is dat u niet over de pas gezaaide zaden mag lopen. Dit mag pas als de zaden voldoende ontkiemd zijn.

 

Wanneer maait u het gras?

Wanneer uw gras de lengte van ongeveer zo'n tien centimeter heeft bereikt is het tijd om voor het eerst te gaan maaien. Het is belangrijk om op te letten dat u uw gras niet te kort maait. Het is de bedoeling dat u ongeveer een keer per week uw gras maait, tot een lengte van zo'n vijf centimeter. Wanneer er veel onkruid opkomt kunt u hiervoor een speciale verdelger gebruiken. Komen er kale plekken tevoorschijn? Begin dan gewoon zoals u ooit begonnen bent. Hark de grond los, zaai de zoden, hark het vast en hark het dan weer lichtjes los. Geef voldoende water en in mum van tijd is uw gras weer prachtig groen.

 

Graszoden leggen of het gazon juist inzaaien?

Wanneer u een gazon gaat aanleggen heeft u twee keuzes. Ofwel u zaait het gazon in ofwel u legt graszoden. Maar wat is het verschil tussen deze opties? Het grootste verschil is vooral de tijd die nodig is om een 'echt' gazon te krijgen. Wanneer u kiest voor graszoden leggen heeft u vaak na een week of twee al een prachtig gazon liggen. Wanneer u uw gazon in gaat zaaien kan het vele maanden duren voordat er een prachtig gazon tevoorschijn komt. Vaak kost dit ook meer werk.

 

De voordelen van het leggen van graszoden

Het leggen van graszoden kent vele voordelen. Graszoden worden gelegd zonder onkruid. U heeft na twee weken al een nieuw gazon. Het is makkelijk te onderhouden en u hoeft het niet bij te zaaien. U kunt bij ons de graszoden kopen, of uitbesteden en door ons te laten leggen.