Gazon onderhouden

Hoofdinhoud
Indien uw gazon is aangelegd door Tuinengras.nl, dan hebben wij een zeer goede kwaliteit graszoden bij u aangelegd. De graszoden zijn bestand tegen spelende kinderen en huisdieren, zijn vrij van netten, donkergroen van kleur en absoluut onkruidvrij.
 
Wij vertrouwen erop u hiermee een goede basis te hebben geleverd voor jarenlang plezier van een mooi gazon. Maar nu is het aan u: onderhouden van uw nieuwe gazon! Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van uw gazon, het gras blijft ook groener en u heeft minder last van mos en onkruid.  
 

Wat is het geheim om een gazon mooi te houden?

Het grootste geheim voor een mooi gazon krijgen en te houden bent uzelf. Want zonder doorzettingsvermogen en toewijding zal het gazon van een mooi groen gras uiteindelijk veranderen in een grasveld met gele plekken en eventueel mos of onkruid. Het mooi houden van het gazon is dus afhankelijk van de tijd die u er in wilt steken en dat is meer dan u in eerste instantie denkt. Minimaal een keer per maand in de wintermaanden tot meerdere malen per week in de zomer moet u besteden aan het onderhouden van uw gazon.

Stappenplan voor een goed gazononderhoud

Bedenk dat het onderhouden van het gazon tijd kost en stel dus een planning op waaraan u zich moet houden. Alleen dan zult u een mooi gazon krijgen. Hieronder een stappenplan waar u mee kunt werken.

1. Maai het gras iets hoger dan normaal voor u in het voorjaar aan het gazononderhoud begint.

2. Steek de randen mooi recht af, zodat het gazon goed begrensd is.

3. Verticuteren van het gazon. Dat wil zeggen dat u met een verticuteermachine ongeveer 1 cm diep de bodem in gaat. Dit zorgt er voor dat er enerzijds meer zuurstof de grond in komt en anderzijds dat mossen los komen te zitten.

4. Verwijder de mossen, maar ook het onkruid en plekken met dood gras. Hierdoor zullen kale plekken in uw grasmat ontstaan.

5. Zaai de kale plekken in met graszaad of leg een nieuwe grasmat neer en zorg ervoor dat deze voldoende water en voedingsstoffen krijgen.

6. Geef het gazon gedurende het hele jaar voldoende water, let hierbij ook op het weer. In droge periodes zult u vaker moeten sproeien dan in natte periodes. Blijft er water op het gazon staan zorg dan voor een goede drainage, dit kan al door gaten in het gazon te prikken waarin het water weg kan lopen.

7. Denk er aan dat u regelmatig moet snoeien, maar snoei het gazon niet te kort. Iets langer gras groeit minder hard waardoor minder vaak snoeien volstaat. Laat het gras gerust 4,5 cm hoog worden.

8. Bemest het gazon een maal in het voorjaar en eenmaal in het najaar om het te voorzien van voldoende voedingsstoffen.

9. Steek onkruid direct weg zodra u het tegenkomt in het gazon, maar haal ook dode bladeren en takken weg.

10. Gebruik in de winter kalk om de zuurgraad van het gazon op peil te houden. Dit voorkomt kale plekken en mos waardoor het gazon mooi blijft.

Grasonderhoud tips & trucs

Om het u makkelijker te maken het gras goed te onderhouden staan hieronder nog enkele tips en trucs.

1. Maak een jaarplanning voor uw gazon. Dit klinkt misschien overdreven, maar als u zich aan de planning weet te houden krijgt u er een mooie grasmat voor terug. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en wanneer wat aan de beurt is.

2. Gebruik altijd goed en schoon gereedschap. Scherpe messen aan de grasmaaier of verticuteermachine. Een goede schop en hark maken het werk stukken makkelijker. Schoon gereedschap zorgt er bovendien voor dat u zelf geen ziektes de bodem in werkt.

3. Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor uw gazon, probeer dus mosgroei en kale plekken te voorkomen door het gazon goed bij te houden. Dat wil zeggen op tijd ingrijpen wanneer nodig. Niet teveel of te weinig bemesten of kalk strooien. Maar ook onkruid, takken en bladeren verwijderen wanneer nodig. Beregenen on draineren wanneer het gazon er om vraagt. Dit kan middels uw jaarplanning zodat het niet teveel tijd in beslag neemt.

4. Laat badjes, trampolines en tenten niet de hele tijd op dezelfde plek staan, maar verplaats deze meerdere malen per week.

5. Last van ongedierte? Wacht niet langer en bestrijdt deze meteen met de juiste middelen.

6. Zorg er voor dat honden en katten geen gebruik kunnen maken van het gazon als ze hun behoefte willen doen.

7. Maak het uzelf niet te moeilijk. Dat wil zeggen dat u uw gazon het beste gewoon recht kunt houden. Zonder al te moeilijke bochten en vormen er in zodat het maaien leuk blijft.

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.