Wat is rooddraad en hoe kom je er vanaf?
Rooddraad is een schimmelziekte die zich kan voordoen in een gazon. Dit is het geval als deze gazon voornamelijk een tekort heeft aan stikstok. Rooddraad kunt u herkennen aan gelige, rode plekken op het gazon. Deze plekken ontstaan meestal als het weer nat en vochtig is. Als het winterseizoen weer aangebroken is, verdwijnt ook rooddraad. Gelukkig valt er zelf wat aan te doen aan deze schimmelziekte die uw gazon vooral in de lente en zomer bederft.
Hoe kunt u rooddraad herkennen?
Rooddraad kunt u makkelijk de das omdoen. Alleen is het wel noodzakelijk om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk rooddraad gaat. De naam zegt het al; rode schimmeldraden die lijken op grassprieten. Deze rode schimmeldraden gaan vaak gepaard met er omheen grote gele vlekken. Ze kunnen overal op uw gazon opduiken. Gelukkig is het geen ziekte die zich kan verspreiden, ook al lijkt dat misschien zo. De reden dat dit zo lijkt, is omdat de oorzaken van deze ziekte overal op uw gazon aanwezig kunnen zijn.
De voornaamste oorzaken zijn:
- Een tekort aan stikstof
- Slechte wortelvorming
- Warm en vochtig weer
Een tekort aan stikstof
Het tekort aan stikstof is de belangrijkste oorzaak van de vorming van rooddraad. Stikstof wordt gebruikt door het gras voor de vorming van nieuwe grassprieten. Als er teveel stikstof gebruikt wordt door het gras en de balans hierdoor verstoord raakt, gaat het gras tekenen vertonen van armoede en uitputting. Één van deze tekenen is rooddraad.
Slechte wortelvorming
De wortels van pas gelegde graszoden groeien in het eerste jaar zeer oppervlakkig. Dat is ook de reden waarom u geadviseerd wordt om het gras in het eerste jaar voldoende te bemesten en te besproeien. Hierdoor wordt de groei van het gras bevorderd. Doordat de wortelstelsels van de graszoden slechts 2 cm dik zijn, duurt het lang voordat de wortels zich goed vast kunnen maken in de grond. Hierdoor kunnen de wortels ook niet genoeg meststoffen binnen 4 weken opnemen.
Warm en vochtig weer
Schimmels groeien vaak in vochtige en warme plekken. Dit is ook geval op uw gazon. Kunstmest wordt weggespoeld door regen. Hierdoor heeft het gras niet genoeg de tijd om alle meststoffen tot zich te nemen, dus ook geen stikstof.
Hoe wordt rooddraad bestreden?
De bestrijding van rooddraad hoeft niet moeilijk te zijn, als u maar weet wat u precies moet doen. Als u rooddraad opmerkt op uw gazon moet u direct nieuwe meststoffen toedienen. Hoe u precies een gazon bemest, kunt u lezen op de desbetreffende pagina. Per 50 m² moet er 1 kg mest worden uitgestrooid. Herhaal dit proces elke 3 tot 4 weken tot het einde van september. Door de frequente bemesting binnen korte tijd wordt rooddraad gedood. Over uw gras hoeft u zich overigens geen zorgen te maken, omdat rooddraad het gras, in tegenstelling tot sneeuwschimmel, niet laat afsterven.
Wortels groeien beter in de winter
Doordat het gras in de winter niet meer zichtbaar groeit, wordt er extra energie gestoken in de ontwikkeling van de wortels. De wortels dringen zich dieper door in de bodem en zorgen dat het gras steviger en sterker wordt. In de seizoenen na de winter kan het gras veel beter alle voedingsstoffen opnemen. Als er verder aan het bemestingsadvies wordt gehouden, zal rooddraad niet meer ontstaan.