Blogoverzicht

Sneeuwschimmel bestrijden

01 oktober 2017

Hoofdinhoud

Wat is sneeuwschimmel?

Sneeuwschimmel, oftewel, fusarium nivale is een grasziekte die in uw gazon kan voorkomen. Deze schimmel is te herkennen als een soort schimmelachtige pluis die zich bevindt in het gras.
Tussen de 0 en 8 graden komt deze grasziekte het vaakst voor. Bij een combinatie van deze temperatuur, een hoge luchtvochtigheid, mist en een windstille situatie gedijt de sneeuwschimmel erg goed. Uw grasmat blijft nat, de schimmel kan zich hierdoor goed ontwikkelen. Wanneer de schimmel tot bloei komt, wordt de schimmelpluis pas zichtbaar. In dit geval kan de schimmel ook nieuwe sporen gaan verspreiden en meer delen gaan besmetten.

Het herkennen van sneeuwschimmel

Bij het aanpakken van sneeuwschimmel is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het inderdaad om deze grasziekte gaat. De schimmel is te herkennen door de vorming van wit pluis dat op sneeuw lijkt. De ziekte treedt vaak op nadat gevallen sneeuw ontdooid is. Niet zo gek dat men de grasziekte de naam 'sneeuwschimmel' heeft gegeven. In het midden van een geelachtige plaats in het gazon zal de schimmel ontstaan. Hier zijn de witte pluizen dan te zien.

 

Aantasting van het gazon door sneeuwschimmel

Als het gazon aangetast wordt door sneeuwschimmel dan zal dit voornamelijk gebeuren in de herfst en in het najaar. Er zijn uitzondering waarbij deze grasziekte in het voorjaar ontstaat. Er zullen kleine, waterige plekken ontstaan die ongeveer vier tot zes centimeter groot zijn. Soms neemt de schimmel in grootte toe tot wel 25 centimeter! De schimmel is te herkennen aan geel/oranje bruine plekken omringd door een donkerbruine rand. Bij een hoge luchtvochtigheid zullen er in het aangetaste gedeelte grijs/roze pluizen te zien zijn.

 

De redenen waarom sneeuwschimmel in een gazon voorkomt

  • Een slechte beluchting. Bij veel regenval en natte weersomstandigheden zal het gras lang vochtig blijven. De kans op het ontstaan van sneeuwschimmel neemt dan toe.
  • Een late bemesting met stikstof. Deze stof kan de oorzaak van het probleem zijn. Als de stof niet meer door het gras opgenomen wordt ontstaan de ongemakken.
  • Sneeuw die is aangelopen. Ga liever niet het gazon op als er sneeuw is gevallen. De sneeuwvlokken worden samengedrukt door eroverheen te lopen. De sneeuw zal hierdoor langer aanwezig blijven, zelfs als het al dooit. Dit is een ideale plaats voor sneeuwschimmel om zich te gaan ontwikkelen

 

Sneeuwschimmel bestrijden

Sneeuwschimmel in uw gazon is iets waar u zo snel mogelijk van af wil. Begin met het wegharken van de beschadigde plekken. Daarna gaat u de bodem beluchten. U gaat gaatjes in het gras prikken. Hierdoor zal het gras meer zuurstof krijgen en voedingsstoffen kunnen op deze manier gemakkelijker worden opgenomen. De volgende stap is het gaan bemesten van het gazon. Wellicht is het verstandig om alvast maatregelen te nemen voor het volgende seizoen. U zou uw gras is het voorjaar kunnen verticuteren en doorzaaien. Ook zou u het bodemleven kunnen enten. Extra bemesting zou u vanaf begin oktober kunnen toevoegen aan het rijtje.