Blogoverzicht

Tuin winterklaar maken

01 september 2017

Hoofdinhoud

Om in het voorjaar te kunnen genieten van een mooie tuin is voorbereiding nodig. Deze voorbereiding begint al in de winter. Het winterklaar maken van je tuin hoeft niet eens heel veel tijd te kosten. Begin er op tijd mee en verdeel de werkzaamheden over een aantal dagen. Door het te verdelen blijft het werken in de tuin leuk.

Wat is de beste tijd voor het winterklaar maken van je tuin?

Het is gebleken dat de maand waarin je de tuin het beste winterklaar kunt maken oktober is. Het weer is vaak nog prima waardoor het werken in de tuin nog lekker is. Ook is de grond nog niet te hard en bevroren waardoor het ook gemakkelijker is. Wanneer je dit rond deze tijd van het jaar doet, is het tuinieren in het voorjaar weer gemakkelijker. Het winterklaar maken van een tuin is echt de moeite waard.

Graszoden in de tuin

Het gras moet regelmatig gemaaid worden. Dit is vaak tot ongeveer eind oktober. Het kan goed zijn om de maaihoogte wat hoger te houden dan dat je misschien normaal wel gewend bent. 4cm is een goede lengte voor het gras. Belangrijk is het bijhouden van het gras, dat houdt in dat je regelmatig even alle bladeren en dergelijke van het gras afhaalt. Dat is belangrijk omdat gras moet kunnen ademen en omdat gras licht nodig heeft. Door dit bij te houden is het af en toe eventjes werk in plaats van dat het één keer heel veel tijd kost. Voeding is voor mensen belangrijk, maar ook voor gras. Geef daarom laat in het jaar het gras een goede mestbeurt. Zo zorg je ervoor dat je gazon er in het voorjaar weer groen en gezond uitziet. Daarnaast zal het gras in de winter ook mooier blijven. Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, kalk strooien kan de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt er ook voor dat de wortels beter belucht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Kalk kan het beste in het najaar worden toegediend. Kalk is ook verkrijgbaar in korrels, dit zorgt ervoor dat het beter uitstrooibaar is en dat het niet wegwaait. Wil je kijken hoe de zuurtegraad van de grond er aan toe is? Dan kun je dat bepalen doormiddel van een thuistest. Kalk gestrooid? Dan zal het mos dat in het gazon zit afsterven, dit kun je verwijderen aan het begin van het jaar als je begint met het verticuteren van het gras. Nog een laatste tip over het gazon is om er in de winter zo min mogelijk overheen te lopen. Zeker als het gesneeuwd heeft of als het vriest. Door dat wel te doen kunnen bevroren grassprieten beschadigen. Heb je wel beschadigd gras? Dan zijn er veel mogelijkheden om het gras een goede reparatiebeurt te geven. Mocht het gras dermate beschadigd zijn, dan is het vaak aan te raden om nieuwe graszoden te plaatsen.

 

Het scheuren en herplanten van grote planten

Het komt vaak voor dat mensen een plant te groot vinden worden. Dan is het een optie om ze in oktober te scheuren en later te herplaatsen. Dit zorgt ervoor dat er twee mooie planten ontstaan die je in het voorjaar weer op kan zien bloeien. Soms is het ook noodzakelijk om een plant te scheuren en herplaatsen, dit is het wanneer de plant andere planten in de weg zit.

 

Vorst en planten

Heb je al een idee wat je het komende jaar met je tuin wilt? Dan weet je misschien ook wel welke planten je na de winter nog wilt overhouden. Daarbij moet je dan vervolgens weer gaan kijken naar welke planten er bescherming nodig hebben. Zolang de temperatuur in de winter nog boven 0 is, hoef je niets te doen. Maar zodra de temperatuur onder 0 daalt, is het wel verstandig om bepaalde planten te beschermen. Hoe dat je dat het beste kan doen is te vinden in andere artikelen.

 

De Hortensia winterklaar

Hortensia's in de tuin? Dan zullen ze af en toe gesnoeid moeten worden. Dit kan het beste worden gedaan in maart of april. De Annabelle variant kan tot de grond toe afgeknipt worden. Bij de 'gewone boerenhortensia' kunnen de oude bloemen verwijderd worden, deze hoeft maar eens in de twee of drie jaar gesnoeid te worden. Wanneer je de Hortensia te groot vindt worden kan je er ook voor kiezen om de Hortensia terug te snoeien.

Oude bladeren in de winter

In de herfst valt veel blad naar beneden. Zoals al eerder vermeld in dit artikel kan het van het gazon het beste verwijderd worden. Oud blad mag echter wel gewoon in borders en onder hagen blijven liggen. Deze bladeren zijn dan juist de beschermlaag in de winter voor de wortels. Wanneer je er last van hebt, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om het alsnog weg te halen. Kies je ervoor om het te laten liggen? Kijk dan wel even goed naar het blad. Het kan namelijk zo zijn dat er schimmels of ziektes in het blad zitten en dan is het wel noodzakelijk om de bladeren te verwijderen.

 

Vogelhuisjes in de tuin

Vogels zijn in de winter veel op zoek naar eten, naar een veilige plek en naar beschutting. Met name in de nacht, een vogelhuisje kan dan een ideale plek zijn voor een vogel. Dat geldt echter alleen voor schone vogelhuisjes. Tip is dan ook om de vogelhuisjes in het najaar een goede schoonmaakbeurt te geven.

 

Snoeien

Wanneer een plant/boom gesnoeid moet worden is verschillend per plant. Hiervoor zijn speciale snoeikalenders opgesteld. Een voorbeeld van een plant die wel in oktober gesnoeid mag worden is de Buxus. Het is gebruikelijk om deze twee keer in het jaar te snoeien, in mei en in oktober. Gebruik een scherpe snoeischaar en maak deze regelmatig schoon onder het snoeien.

 

Het planten van bloembollen

Bloembollen, zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen, mogen in het najaar gepland worden. Voordeel is dat de grond nog lekker los is. In het voorjaar kun je dan gelijk genieten van kleur in de tuin.

Goede vrijdag geopend!
Graszoden kopen in Geffen of Elst?
Bestel nu!