Blogoverzicht

Kalk op gras - Waarom, wanneer en hoeveel kalk strooien op gazon?

28 augustus 2016

Hoofdinhoud

Om een mooi frisgroen gazon in de zomer in de tuin te hebben liggen moet je eigenlijk het hele jaar door aandacht aan het gazon besteden. Het gazon gezond houden is waar je continu mee bezig moet zijn en dit bestaat niet alleen uit maaien, sproeien en bemesten van het gazon. Nee, je moet ook regelmatig kalk strooien om het gazon gezond frisgroen te houden.

Waarom kalk op het gazon strooien?

Een gezonde grasmat is een gazon waar naast gras niets anders groeit en dat er altijd frisgroen uitziet. Helaas is dat bijna nooit het geval, zeker als de bodem ook nog eens een klei of zandgrond is. Deze bodems zijn namelijk uit zichzelf al een stuk zuurder, dat wil zeggen dat de pH-waarde van de bodem erg laag is. Mossen houden van deze lage pH-waarde en groeien erg snel en verdringen hiermee het gras. Maar ook plekken in het gazon waar het gras al beschadigd is worden snel door mos overgenomen. Ook houden mossen van schaduw en vocht, waardoor een gazon in de schaduw een grotere kans heeft op vervilting en dus mosvorming. Om een mooi grasgroen gazon te houden is het dus heel belangrijk dat er kalk op het gazon te strooien. Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad stijgt, dat wil zeggen dat de bodem verandert en mossen er niet meer op kunnen groeien. Maar het belangrijkste is dat er van kalk strooien ook een preventieve werking uitgaat. Dat wil zeggen dat als je met enige regelmaat kalk op je gazon strooit de zuurgraad van de bodem goed blijft en mossen er nooit op kunnen groeien. Handig om te weten als je graag een grasgroen gazon wilt houden.

Wanneer kalk op het gazon?

Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen. Hierdoor komt de kalk in de bodem terecht en verbetert deze een stuk sneller. Zorg er wel voor dat je korrels kalk neemt want deze blijven door hun gewicht liggen. Poederkalk stuift heel erg en een zuchtje wind kan er voor zorgen dat het niet op het gazon, maar juist in de border met wellicht zuur minnende planten terecht komt. Houd er ook rekening mee dat kalk en mest niet goed samen gaan, hoe vroeger in de winter je met kalk in de weer gaat, hoe vroeger je in het voorjaar je gazon weer kunt bemesten.

Groen kalk gazon

Gazon kalk kopen?

In onze webshop vindt u verschillende soorten gazon kalk

Bestel hier uw gazon kalk
Bestel hier uw gazon kalk

Kalk bij nieuw gazon

Mocht je eventuele mosplekken of andere problematische stukken gazon op een ander moment dan in de winter aan willen pakken. Je zult deze dan eerst moeten verwijderen, kalk toe moeten voegen aan de bodem om vervolgens nieuw gras in te zaaien. Ook kan het zo zijn dat je een compleet nieuw gazon aan wilt leggen. Dan kun je het beste eerst een bodemtest doen en de zuurgraad meten. Zo weet je of je eerst de bodem moet verbeteren voordat je een nieuwe grasmat aan gaat leggen. Het is namelijk beter om dit op tijd te doen zodat je na het leggen of inzaaien van de nieuwe grasmat deze wel de juiste voeding kunt geven om te groeien.

Hoeveel kalk

Hoeveel kalk je precies nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon. Je moet tellen op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m². Zorg er dus voor dat je het juiste gewicht kalk afweegt en verdeel dit gelijkmatig over je gazon. Om de kalk meteen op te laten nemen door de bodem kun je het gazon besproeien. De rest van de kalk kun je luchtdicht verpakt bewaren voor een volgende keer. Kies wel voor kalk met magnesium er in, dit zorgt voor een mooie groene kleur van het gras en dat is precies wat je wilt. Een frisgroen vol gazon!