Schaduwgras in de tuin

Hoofdinhoud

Veel tuinen in Nederland liggen gedeeltelijk in de schaduw. Wie een nieuwe grasmat koopt of inzaait, ziet vaak na een tijdje kleurverschillen, woekerend mos of zelfs kale plekken. Een oplossing hiervoor is het zaaien of aanleggen van preminum graszoden met een hoog hersteld vermogen. Om die reden wordt het door veel kwekers ook verkocht onder de noemer schaduwgras.

Gewoon gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en om goed van kleur te blijven. Is er te weinig zonlicht dan groeit er volop mos in het speel- of siergazon.
Veel gazons krijgen een tekort aan zonlicht door bijvoorbeeld omliggende hoge bomen, muren of forse struiken. Het nare resultaat is dan dat mos de overhand in het gazon krijgt. Onze graszoden zijn zeer sterk en kunnen zich daardoor ook op schaduwrijke plekken ontwikkelen. De ondergrond kan ook nog een rol spelen in de groei en ontwikkeling van het gazon. De kans op veel minder mos in het gazon neemt echter sterk toe maar mosgroei helemaal uitsluiten is tamelijk moeilijk. Het gaat vooral om het mengsel van het graszaad die de effectiviteit van het gras beïnvloedt. Maar wie veel last heeft van schaduw op het gazon doet er verstandig aan een keer gras in te zaaien of aan te (laten) leggen in de vorm van onze sterke (schaduw) graszoden.Graszoden die perfect groeien in schaduwrijke omgevingen

Onze graszoden bestaan uit roodzwenk, engels raaigras en veldbeemd. Dit grasmengel is goed bestand tegen schaduw, omdat het zich beter herstelt na een schaduwrijke periode zoals de winter. Dit komt doordat het Engels raaigras sneller op komt zetten. 


Afwijkende verzorging

Wie tuiniert, moet graszoden in een schaduwrijke omgeving anders onderhouden. Zo mag het gras niet te kort gemaaid worden - er moet een hoogte van minimaal vijf centimeter overblijven - en maaien hoeft slechts eenmaal in de twee tot drie weken in de groeizame seizoenen. Bovendien moet na het maaien al het maaisel goed van het grasveld verwijderd worden. Wees terughoudend met het bemesten, maar zorg wel dat bij een beginnende vergeling of verwelking van het gras er flink bewaterd moet worden, zo’n twintig liter per vierkante meter. Gras in een schaduwrijke omgeving wortelt namelijk oppervlakkig en is daardoor niet zo bestendig als gewoon gazongras. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het feit dat er jaarlijks geverticuteerd en bijgezaaid moet worden.

Wilt u ook graszoden in een schaduwrijke omgeving? Vraag dan een vrijblijvende prijsopgave aan voor onze premium graszoden.

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.