Schaduwgras in de tuin

Veel tuinen in Nederland liggen gedeeltelijk in de schaduw. Wie een nieuwe grasmat koopt of inzaait, ziet vaak na een tijdje kleurverschillen, woekerend mos of zelfs kale plekken. Een oplossing hiervoor is het zaaien of aanleggen van een gazon met schaduwgras.

Gewoon gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en om goed van kleur te blijven. Is er te weinig zonlicht dan groeit er volop mos in het speel- of siergazon. Om toch verzekerd te zijn van een fraai egaal en groen gazon is er tegenwoordig schaduwgras op de markt.
Veel gazons krijgen een tekort aan zonlicht door bijvoorbeeld omliggende hoge bomen, muren of forse struiken. Het nare resultaat is dan dat mos de overhand in het gazon krijgt. De tuinsector heeft daarom een speciaal grasmengsel op de markt gebracht onder de aanduiding schaduwgras. Deze nieuwe grassoort kan goed tegen schaduw maar dat is niet gegarandeerd. De ondergrond kan ook nog een rol spelen in de groei en ontwikkeling van het gazon. De kans op veel minder mos in het gazon neemt echter sterk toe maar mosgroei helemaal uitsluiten is tamelijk moeilijk. Het gaat vooral om het mengsel van het schaduwgraszaad die de effectiviteit van het gras beïnvloedt. Maar wie veel last heeft van schaduw op het gazon doet er verstandig aan een keer schaduwgras in te zaaien of aan te (laten) leggen in de vorm van schaduw graszoden.Sterke punten van schaduwgras

Behalve tegen schaduw kan schaduwgras ook heel goed tegen belasting van het grasveld door bijvoorbeeld lopen of spelen. Het schaduwgraszaad is samengesteld uit onder andere roodzwenkgras, veldbeemgras en - het belangrijkste zaadbestanddeel - deschampsia. Dit zijn drie hoogwaardige soorten graszaad, die de eigenschap vertonen een mooi dichtgegroeid gazon op te leveren. Dat blijkt onder andere uit uitgebreide testen met velerlei soorten graszaad.

Afwijkende verzorging

Wie tuiniert, moet schaduwgras wel anders onderhouden dan gewoon gazongras. Zo mag het gras niet te kort gemaaid worden - er moet een hoogte van minimaal vijf centimeter overblijven - en maaien hoeft slechts eenmaal in de twee tot drie weken in de groeizame seizoenen. Bovendien moet na het maaien al het maaisel goed van het grasveld verwijderd worden. Wees terughoudend met het bemesten maar zorg wel dat bij een beginnende vergeling of verwelking van het gras er flink bewaterd moet worden, zo’n twintig liter per vierkante meter. Schaduwgras wortelt namelijk oppervlakkig en is daardoor niet zo bestendig als gewoon gazongras. Wie deze aanwijzingen keurig opvolgt, maakt een grote kans om te kunnen genieten van een mooi egaal en groen gazon met schaduwgras.