Blogoverzicht

Paardenbloemen in het gazon verwijderen en bestrijden

18 november 2019

Hoofdinhoud

Paardenbloemen uit de tuin verdrijven is een nodige klus als u een fraai en groen gazon wilt. Als u eenmaal enkele paardenbloemen in uw gazon ziet, dan zult u algauw merken dat deze bloemen zich in een rap tempo vermeerderen en dan wordt het lastig om ze te verwijderen. Paardenbloemen bestrijden kunt u op een aantal manieren doen.

Waaraan herkent u een paardenbloem?

Paardenbloemen zijn planten die oorspronkelijk in Azië, Afrika en Europa voorkomen. U herkent paardenbloemen aan de gele bloem en de penwortel die tussen de 10 en 20 cm lang is. De blaadjes van de paardenbloem groeien in een kring dicht op elkaar en dit patroon wordt ook wel bladrozet genoemd. De paardenbloem is ook te herkennen aan het sap dat uit de stengel komt als u deze door tweeën breekt. Het sap heeft dan een witte kleur. Na de periode van bloei wordt de paardenbloem een grijswitte bol met pluisjes eraan.

Een gazon vol met paardenbloemen

Paardenbloemen verspreiden zich op twee manieren, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe de paardenbloem zich precies vermeerdert als u deze succesvol wilt bestrijden. Ten eerste kan de paardenbloem zich vermeerderen doordat de zaadjes uitwaaien. Een uitgebloeide paardenbloem verandert in bol met pluisjes en deze kunnen via de wind door de hele tuin worden verspreid. In deze pluisjes zitten zaadjes en deze kunnen dus weer uitgroeien tot nieuwe paardenbloemen. De zaadjes kunnen zich overal in nestelen en ontwikkelen, of het nu vochtig of droog is. Binnen de kortste keren heeft u dus misschien niet alleen paardenbloemen op uw gazon, maar ook op de borders of zelfs tussen uw tuintegels. Ten tweede kunnen paardenbloemen zich vermeerderen vanuit de wortel. Deze manier gebeurt erg snel en soms komen er wel twee of drie planten tegelijk. Paardenbloemen hebben namelijk een sterke en lange penwortel en deze kan soms tientallen centimeters onder de grond zitten. Hierdoor overleeft de paardenbloem soms ook koude winters en in het voorjaar komen er dan nieuwe scheutjes op uw gazon tevoorschijn.

Het bestrijden en verwijderen van paardenbloemen

Als u paardenbloemen tegen wilt gaan, dan is het dus ten eerste belangrijk dat u voorkomt dat de zaadjes uitwaaien. Dit kunt u doen door paardenbloemen zo snel mogelijk uit uw gazon te verwijderen, voordat ze helemaal uitgebloeid zijn en veranderen in een bolletje met zaden. Verder is het ook van belang dat u paardenbloemen met wortel en al uit de grond verwijdert. Alleen het zichtbare deel van de bloem boven de grond verwijderen is dus niet voldoende! Verwijdert u de paardenbloem in zijn geheel, dan kunt u het beste speciaal gereedschap zoals een penwortel-steker of onkruidsteker gebruiken. Probeert u het verwijderen met de hand door eraan te trekken, dan is de kans erg groot dat u de plant afbreekt en dat de rest van de wortel in de grond blijft zitten. Als de wortel blijft zitten, dan zullen er later ook weer nieuwe paardenbloemen groeien. Staat uw gazon al helemaal vol met paardenbloemen en is het teveel werk om alles met de hand te verwijderen? Dan kunt u er ook voor kiezen om speciaal bestrijdingsmiddelen voor tweezaadlobbigen te gebruiken. Kies wel voor een biologisch afbreekbaar variant, want anders beschadigt u uw tuin nog meer en dat is natuurlijk onnodig.

Het voorkomen van paardenbloemen in de tuin

Voorkomen is beter dan genezen en gelukkig zijn er ook manieren om paardenbloemen te voorkomen in uw tuin. Net als ander onkruid kunt u paardenbloemen voorkomen door te kiezen voor een goede grasmix als u uw gazon aanlegt. Gazons met een relatief fijne grassoort hebben een grotere kans op onkruid en paardenbloemen dan gazons met grassoorten van een grovere textuur. Siergazons hebben daarom in het algemeen ook meer kans op paardenbloemen en andersoortig onkruid dan speelgazons of sportgazons. Naast grassoort is het onderhoud van het gazon ook erg belangrijk, want een gezond gazon is veel minder aantrekkelijk voor paardenbloemen dan een onverzorgd gazon. Denkt u er dus aan om te bemesten, verticuteren en in het voorjaar kalk te strooien. Ook zal regelmatig grasmaaien in de periode dat het gras hard groeit en regelmatig sproeien in droge perioden helpen om paardenbloemen buiten de deur te houden.