Blogoverzicht

Compost - wat is het en wanneer & waarom compost gebruiken?

09 maart 2020

Hoofdinhoud

Compost is op verschillende manieren nuttig voor de grond van een tuin. Het maakt niet uit welke soort grond men heeft, compost verbetert altijd de structuur. Het leven op de grond is daardoor veel actiever. Compost is het meest effectief als het vergeleken wordt met alle soorten van organische materialen, in het bijzonder wanneer men de planten probeert te beschermen tegen ziektes en plagen.

Wat is compost?

Compost is eigenlijk niets anders dan de resten van planten die door de organismen in de bodem tot humus gemaakt zijn. Met het blote oog is dit proces eigenlijk ook waar te nemen wanneer u in een bebost stuk kijkt. Alles wat uit de bodem valt, komt op de grond terecht en later wordt dit een bruine nattige laag. De beste compost wordt dan ook op deze manier geproduceerd. Er worden bergen met organisch afval bij elkaar gelegd en deze wordt bewerkt. Onder andere door de temperatuur te bepalen, door het vaak om te husselen waardoor er ook zuurstof bij kan en door het te controleren. 

Wanneer compost gebruiken

Door het vele bewerken van de grond, onder andere door het te maaien en het afval te verwijderen, mist de bodem op een bepaald moment vele voedingsstoffen. Het natuurlijke proces wordt hiermee verstoord. Om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt, is het vaak toevoegen van compost aan te raden. Dit voorkomt bovendien dat de structuur verslechtert. Het meest bevorderlijk is het om eenmaal per jaar een dikke laag organische materialen te storten rondom uw planten. Als bijkomstig voordeel heeft dit dat planten beter tegen de kou kunnen. Voor de bloemen is het optimaal om pas te storten tijdens de lente wat dat scheelt ook nog eens bergen onkruid. Als dit volgehouden wordt is de grond, net zoals het gazon, van veel betere kwaliteit dan dat het ooit was.

Compost bij tuinaanleg

U kunt de grond nog zo goed verzorgen, maar als het bij het aanleggen niet goed gaat, zult u daar altijd last van blijven houden. Bij de aanleg heeft u namelijk nog invloed op het onderste en middelste gedeelte van de grond, na de aanleg enkel op het bovenste gedeelte. Het bepalen van de gezondheid, zoals de drainage en structuur, wordt na aanleg dus moeizamer. Wel is het bijstellen van de voedingsstofwaardes mogelijk. Wanneer u bodemverbetering toepast, wordt er een aantal kilo's compost in de grond verwerkt. Dit zorgt er vervolgens voor dat allerlei problemen in de toekomst wegblijven, bijvoorbeeld met de drainage en de droogte. De basis die tijdens bodemverbeteringen gelegd wordt, voorkomt deze problemen in de toekomst. Door de toevoeging van organische materialen kan iedere soort grond een betere structuur creëren. 

Aanleg van een gazon

Wanneer u van plan bent een nieuw gazon aan te leggen, loont het in uw achterhoofd te houden dat het essentieel is voor de opvolgende bodemstructuur. Voor ieder vierkante meter aan grond is 8 tot 15 kilo compost noodzakelijk in de bodem. Als dit goed uitgevoerd wordt, ontstaat er een bodem die kruimelt. Dat is omdat de compost samen met de bodem gemengd wordt. Als er grote stukken tussen zitten, kunnen deze losgewerkt worden met een hark. Het is belangrijk dat het onkruid weggehaald wordt. Het aandrukken kan simpel door er rustig overheen te lopen met niet te grote stappen. Als dat te veel tijd kost, is het gebruik van een rol aan te raden. Dit mag best een aantal keren opnieuw gedaan worden. Tot slot moet het bovenste deel zacht geharkt worden. Alle soorten van inzaaien zijn nu mogelijk. Het mengsel van de zaden die u in het terrein in wil zaaien moet wel geschikt zijn voor de soort grond.

Belangrijk om te weten; bij aanleg van een gazon met graszoden is het niet noodzakelijk om de grond te voorzien met compost. Graszoden groeien namelijk in principe ook op een zandgrond zonder compost. Compost door de ondergrond zorgt er wel voor dat het vocht beter in de bodem blijft zitten.

Als u gras aan wil leggen is het een goed idee om een mengsel van verschillende types te gebruiken. Daarmee loopt u het minste risico dat het gras de kou van de winter, veel regenval of lange droogte niet overleeft. In de beste mengsels zit ook Engels raaigras verwerkt, want zonder dit type wordt een kwetsbaar gazon geproduceerd. De laatste tijd zijn bepaalde grassen erg in trek die niet snel groeien. Daardoor hoeft u ze minder vaak te maaien en hebben ze ook minder mest nodig om gezond te zijn.

Het inzaaien van gras moet gelijkmatig gebeuren om een goede kwaliteit te garanderen. Dat is mogelijk door het zaad af te wegen en in beide richtingen in te zaaien. Als u het nog preciezer wil, is het mogelijk om het gazon op te delen in gelijke vlakken door gebruik van touwtjes en het daarna met evenveel zaad in te zaaien. De zaden kunnen geharkt worden (zachtjes) en na iets meer dan een week ziet u het groeien.  Het maaien kan beginnen als het gras meer dan zeven centimeter hoog is. Het moet echter altijd langer dan vier centimeter blijven om te zorgen dat de zon geen grip krijgt op de bodem. Dat voorkomt uitdroging.

Wilt u meer informatie over het aanleggen van een gazon? Neem dan contact op via onze klantenservice of via het onderstaande contactformulier.

Goede vrijdag geopend!
Graszoden kopen in Geffen of Elst?
Bestel nu!