Engels raaigras is een plant afkomstig uit de familie van de grassen. Het (produceren van) Engels raaigras heeft namelijk veel voordelen. Ten eerste ligt Nederland in het genencentrum van deze grassoort en bovendien is de voederwaarde van het gras hoog (mits het niet doorgeschoten is). Daarnaast is het immuun zijn voor aanraking met dieren en mensen een groot voordeel. Dat is dan ook de reden dat het veel gebruikt wordt om speelterreinen en sportvelden mee in te zaaien.
Kenmerken
Het is niet zoals veel andere grassen behaard en de onderkant van de stengel glanst vaak. Het Engelse raaigras kan een rode gloed hebben op de basis van de stengel, maar ook op de knopen en/of de bladschede. Er bestaan verschillende soorten, bijvoorbeeld een hooitype, welke al doorschiet. Een ander type is het weidetype. Deze schiet pas veel later in zijn ontwikkeling door. Allebei deze soorten zijn te onderscheiden in diploïde rassen en tetraploïde rassen. De grassen ontwikkelen het beste en snelste in de maand juni. Kenmerkend voor de ontwikkeling is dat het raaigras in zijn vroegste stadium het snelste ontwikkeld. Dat geldt ook voor het kiemen, wat redelijk snel na het uitzaaien al plaatsvindt. Om allerlei redenen is deze soort gras onder de mens het populairst. Voornamelijk omdat mensen en dieren er overeen kunnen treden zonder dat het gras aangetast wordt. Waar u wel rekening mee moet houden is dat het gras niet gemaakt is om tegen warme en hevig koude periodes te kunnen. Tot slot is de grassoort niet bestemd tegen kroonroest.
Botanische kenmerken
Het Engels raaigras is geen hele grote plant, maar wordt tussen de 30 en 60 centimeter groot. De stengels van de plant (het gras zelf) staan mooie recht en zijn over het algemeen erg glad. De bladeren van de stengels hebben een lichtgroene kleur. Zoals benoemd is het geen behaarde stengel en kan hij bij het beginpunt mooi glanzen. De bladeren zelf worden 20 centimeter groot. In het begin van de ontwikkeling blijven de bladeren mooi om de hoofdnerf zitten. Het onderste puntje kan dus een rode of roze gloed hebben.
- Levensvorm = weidegras en recreatiegras.
- Bloeitijd = mei tot september
- Hoogte = 30 tot 60 centimeter
- Spruitvorming = in een vroeg stadium is het blad om de nerf gevouwen, in een later stadium zijn ze ook gerold.
- Ribben = die zijn goed ontwikkeld
- Oortjes = over het algemeen zie je die altijd zitten
- Tongetje = kan zich zowel in korte als lange vorm voorzien en is transparant en staat niet overeind. In veel gevallen zit het tongetje dicht.
Aar
De manier waarop het Engels raaigras bloeit, is een platte aar. De spil ervan buigt heen en weer. De aren zitten bij elkaar met ongeveer 9 bloemetjes. In deze vorm hebben ze nog geen steel, zijn ze zoals benoemd plat en hebben ze de vorm van een eitje. Per aar kunnen er wel tot 24 pakjes met bloempjes zitten. Rondom de hoofdas wisselen ze elkaar af. Aan iedere zijde bevinden ze zich dan in een kleine inham van de betreffende as. Het Engelse raaigras beschikt ook over kelkkafjes. Deze herkent u omdat ze iets groter zijn dan de kroonkafjes. De onderste van alle kroonkafjes heeft een aparte naam, namelijk het lemma, deze heeft geen naald.
Bloeitijd
De bloeitijd is erg afhankelijk van met welke soort raaigras u te maken heeft. De soort die het vroege hooitype genoemd wordt, bloeit vanaf de helft van de maand mei tot het einde van dezelfde maand. De soort die het laatste bloeit, het weidetype, bloeit vooral vanaf begin juni tot de helft van dezelfde maand. Als u eenmaal gemaaid heeft of beweid heeft dan is het enkel voor het hooitype mogelijk om daarna nog een keer op te bloeien.
Typen
Er zijn dus aparte soorten van Engels raaigras. Als we ze onderverdelen in soorten afhankelijk van de bloeitijd en het gebruik ervan, dan kunt u de volgende soorten tegenkomen:
- Voedertype
- Vroeg hooitype
- Laat hooitype
- Weidetype
- Gazon- en sportveldtype
Het type dat u heeft of wil maakt veel verschil voor een aantal kenmerken. Bijvoorbeeld ook voor de vorm, deze kan rechtop (zoals het vroege hooitype) of slap en plat (zoals de meeste weidetypen) zijn. Gazontypen zijn juist weer geschikt als u een dicht grasperk wenst. Omdat ze naar de zijkant uitschieten groeit het graslandschap zich mooi dicht.
Ziekten
Het type wat u neemt, maakt ook verschil voor de ziekten waar de soort resistent voor is. Het verschil zit hem voornamelijk in de resistentie tegen kroonroest.
Meer weten of Engels raaigras of wilt u deze grassoort laten leggen in uw tuin? Vraag een offerte aan of neem contact met ons op.