Blogoverzicht

Soorten onkruid in gazon herkennen

30 mei 2022

Hoofdinhoud

Er zijn allerlei soorten onkruid, zoals paardenbloemen en boterbloemen. Dat kan heel vervelend zijn in veel tuinen. U kunt onkruid op verschillende manieren herkennen en bestrijden. Hier vertellen wij u hoe u dit het beste kunt doen, maar nog belangrijker; hoe u onkruid kunt herkennen.

Wat is onkruid nou precies?

Onkruid is, zoals ze wel eens zeggen, gewoon een plant die op de verkeerde plek in de tuin is gegroeid. Dit is ook zo, er bestaat alleen geen goede definitie van wat onkruid nou eigenlijk is. U kunt heel veel planten als onkruid bestempelen als we ons daar aan houden. Het is dus wel belangrijk om de planten goed te identificeren, omdat u anders planten weg haalt wat helemaal geen onkruid is. Er zijn namelijk veel verschillende soorten onkruid, maar ook planten.

 

Wanneer u een hobby tuinliefhebber bent, is de term onkruid een ongewenste plant die in de tuin of het gras groeit. Over het algemeen zijn deze planten erg veerkrachtig, maar kunnen ze zich ook snel vermenigvuldigen. De meeste soorten onkruid zijn ook nog eens beschermd tegen de kou en warmte van de bepaalde weersomstandigheden. Het is daarom vrijwel onmogelijk om het in zijn geheel te verdelgen. Veel soorten onkruid verspreiden zich door middel van zaadjes, stolonen of uitlopers. Sommige zaden overleven wel tot 10 jaar onder de grond! Wanneer ze dan eindelijk ontkiemen, gebeurt dit snel en veel. Dit kan gebeuren wanneer u gaat spitten of graven in uw tuin of gazon.

 

Onkruid kan doormiddel van wortels of zaden verspreid worden, wanneer u er achter komt welke van de twee soorten u te maken hebt, kunt u daarna uitzoeken hoe het zich vermenigvuldigd en hoe u het beste er tegen kunt strijden.

 

Waar komt onkruid nou eigenlijk vandaan?

Het onkruid is vaak te vinden op de plekken waar u het niet goed onderhoud. Wanneer het gras te kort gemaaid is, of het te weinig voeding heeft gehad wordt het terrein overgenomen door het onkruid. Door vogels kan het onkruid ook uw gazon binnentreden, of door wind natuurlijk.

 

Meest voorkomende onkruidsoorten

Wat valt nou eigenlijk onder onkruid? De ene vind het wel onkruid, de ander vind het een mooie bloem. Hieronder de bekendste soorten:

 

1. Klaver

We kennen allemaal wel het zoeken van een klavertje vier, het staat namelijk bekend als het symbool van geluk. Over het algemeen zijn klavertjes te vinden als klavertje drie.
Deze klavertjes hebben dan ook 3 of 4 blaadjes. Wanneer u de eerste tussen uw gazon ziet staan wordt het snel een probleem.

 

Klavertjes zijn dan ook een vorm van onkruid. Het heeft namelijk twee eigenschappen die problemen opleveren:

 

Klavertjes zijn sterk

Allereerst zijn klavertjes gebouwd voor een stootje. Het kan bepaalde weersomstandigheden goed overleven. Klavertjes kunnen de kou goed doorstaan en ze kunnen dus heel het jaar blijven staan. Dit is dus voor mensen met een gazon geen goed teken en totaal niet prettig.

 

Het blijft wederkeren

Het blijft steeds weer terug groeien, dit komt omdat u nooit alle klavertjes kunt verwijderen van uw tuin. Er hoeft maar een minuscuul stukje in uw tuin achter te blijven, of u houdt er steeds last van. U moet het dus grondig uitvoeren, of u houdt er steeds last van.

 

2. Paardenbloem

Te herkennen aan hun pluizen, maar ook van het witte sap dat uit de stengel komt stromen wanneer u hem doormidden breekt.

 

Wist u dat paardenbloemen zich vermenigvuldigen doormiddel van het nootje dat in de vruchtpluis zit? Wanneer de pluizen worden weggeblazen worden er meerder paardenbloemen gepoot doormiddel van de wind. Het kan hele grote en vele afstanden afleggen, vervolgens nestelt de penwortel zichzelf in de grond waardoor er een nieuwe paardenbloem zal vormen.

 

Het bestrijden van paardenbloemen

Wanneer u paardenbloemen wilt tegen gaan dan moet u voorkomen dat de zaden gaan uitwaaien. Verwijder ze dus allemaal uit uw tuin, doe dit voordat ze zijn uitgebloeid. Dan is het verder ook nog belangrijk dat u de paardenbloem met de wortel en al verwijdert. Dus alleen het deel verwijderen dat boven de grond is bij lange na niet voldoende. Gebruik dan een penwortel-steker of een onkruidsteker, dit zijn speciale gereedschappen waardoor je de gehele paardenbloem verwijdert. Wanneer u uw eigen hand gebruikt breekt u vaak de wortel af waardoor u niet de hele paardenbloem uit de grond verwijdert. Als u hem dus niet correct verwijdert zullen er weer net zo veel terug groeien, misschien wel meer dan voorheen. Wanneer uw gazon al helemaal vol met paardenbloemen staat kunt u het beste deze bestrijden met een speciaal middel. Kies dan wel voor de biologisch afbreekbare variant want anders komt uw gazon er nooit meer bovenop.

 

3. De boterbloem

Boterbloemen komen vooral voor in het gazon. Ze hebben een bloeitijd vanaf mei tot en met juli, er bestaan twee soorten boterbloemen:
- De kruipende boterbloemen
- De scherpe boterbloemen

 

Het verschil tussen deze twee is dat het kruipende boterbloempje tussen de 10 en de 50 cm hoog wordt. Waar de scherpe boterbloem dan tot 100 cm hoog kan groeien.

 

Wanneer u een boterbloem ontdekt in uw tuin of gazon, moet u deze op tijd verwijderen. Wanneer u dit niet doet worden de wortels van de bloem in uw tuin heel snel vochtig en nestelen ze zich dieper in de tuin. Dit kan uw gazon belemmeren in de groei, waardoor andere planten onderdrukt worden door de boterbloem. Het verwijderen of het bestrijden van de boterbloem is dus de beste optie wanneer u er voor wilt zorgen dat uw gazon er mooi en goed bij blijft staan.

 

Boterbloemen verwijderen

Er zijn ontzettend veel manieren om de boterbloemen te verwijderen uit de tuin of uw gazon. Ze zijn vaak tussen de tegels te vinden. Ook hierbij geldt hoe sneller u de bloemen verwijdert, hoe minder groot de kans is dat een week later uw hele tuin vol staan met onkruid. Boterbloemen kunnen worden verwijdert door de grond om te schoffelen, de planten worden dan ook dichte pollen die met de schep kunnen worden uitgespit. Daarvoor moet u wel diep de grond in want anders verwijdert u maar de helft. Het grotere onkruid trekt u er met een drietand uit, daarnaast kunt u ook de bloem verwijderen met uw hand, maar het beste is een onkruidmiddel.

 

4. Het madeliefje

Bellis Perennis wordt ook wel het madeliefje genoemd. En deze bloem is te kennen aan hun gele hartje, deze is omringd door een witte krans van onvruchtbare lintbloemen. De witte krans die er om heen zit dient ervoor om de bloem te laten opvallen voor de insecten. Het bloemetje wordt wel tot 15 centimeter hoog. Het is een veel voorkomend bloemetje en hij komt vaak voor in een gazon. De kans is dus groot dat u het bloemetje tegen komt van maart tot en met september.

 

Het madeliefje vermeerdert zichzelf heel snel, het madeliefjes vermenigvuldigt zich dan ook ondergronds door middel van het groeien van vele wortels. Om te voorkomen dat uw hele gazon en terras op een bloemperk begint te lijken moet u alles snel verwijderen. Het madeliefje komt terug ook al maait u het meerdere keren per week af. Hierdoor vermeerderen ze zich snel en veel, voorkom dit door de bladrozetten uit de grond te steken, dat hoeft alleen wanneer u de madeliefjes als onkruid ziet.

 

Het verwijderen van het madeliefje

Er zijn vele manieren om een madeliefje te verwijderen, door bijvoorbeeld de tegels te verwijderen. Met de hand kunt u het bijvoorbeeld uit steken of minder vaak maaien of ervoor kiezen het zelf te bij te knippen. Te kort maaien, kleiner dan 3,5 á 4 centimeter is dan ook echt een onkruid verwekker.

 

Bestel onkruidbestrijdingsmiddelen in onze webshop