Blogoverzicht

Mollen bestrijden en mollen verjagen uit het gazon

26 oktober 2019

Hoofdinhoud

Iedereen die veel moeite gedaan heeft om zijn of haar tuin netjes te onderhouden, weet hoe vervelend het is als hun fraaie gazon helemaal overhoop wordt gehaald door een mol! Dit dier is klein en verder redelijk onschuldig, maar kan een hoop schade aanrichten. Lelijke molshopen zijn namelijk een doorn in het oog als u normaliter een strak gazon heeft. Vraagt u zich daarom ook af hoe u mollen uit uw gazon kunt bestrijden? In dit artikel zullen we een aantal tips geven over hoe u op een effectieve én diervriendelijke manier van mollen af kunt komen. Op deze manier houdt u uw gazon het gehele jaar door strak in orde!

Waar komen mollen vandaan?

Als u 's morgenvroeg een aantal molshopen in uw tuin ontdekt, dan krijgt u al snel het idee dat er ondergronds heel wat mollen actief moeten zijn geweest. Dit is echter onwaarschijnlijk, want mollen leven solitair. Dit wil dus zeggen dat een mol geen vaste partner heeft, niet in groepen leeft en ook geen vast leefgebied heeft. Wanneer u dus meerdere molshopen aantreft, dan is dit het werk van één mol geweest. Als een mol nog jong is, dan gaat 'ie op zoek naar een eigen territorium en met een beetje pech, zal dit territorium uw tuin zijn. Mollen zijn vaak in tuinen te vinden die door water zijn omgeven. Verder komen mollen ook graag in een zandrijk of bosrijk gebied. In het algemeen houden mollen voornamelijk van bodems waar veel insecten zijn. Mollen bewegen veel onder de grond, dus dit maakt het vaak erg lastig om ze uit uw gazon te weren.

Hoe komen mollen in uw tuin terecht?

Uiteraard is het flink balen als een mol actief blijkt te zijn in uw tuin en uw gazon verpest. Door alle molshopen lijkt uw gazon wel een slagveld en mollen beschadigen verder de wortels in de kantopsluitingen. Toch betekent dit ook wel iets positiefs: de bodem van uw gazon bevat dan genoeg zuurstof en is daarom gezond. Insecten en wormen (waar mollen van eten) zouden er anders niet kunnen leven. Mollen graven lange gangenstelsels onder het gazon en de overtollige grond wordt vervolgens naar boven gewerkt en dit resulteert in molshopen. Mollen kruipen regelmatig door de gangen om insecten te vangen.

Schade door mollen

Zoals u zojuist heeft kunnen lezen, graven mollen gangenstelsels onder de grond om insecten te kunnen vangen en opeten. De grond die vrijkomt door al dit graven, wordt naar de oppervlakte gebracht en zo ontstaan molshopen. Deze hoopjes grond zorgen ervoor dat het onderliggende gras wordt verstikt. Molshopen kunnen verspreid worden, maar de plekken zullen een aantal weken lang wel (duidelijk) zichtbaar blijven. Ook kunnen de gangen die een mol gegraven heeft, voor verzakkingen zorgen als de gangen niet diep genoeg onder de oppervlakte liggen. Deze oneffenheden kunnen verholpen worden door het gazon open te halen, de gangen op te vullen en het gazon vervolgens weer dicht te leggen.

Mollen vangen en uit uw gazon verdrijven

Mollen vangen en verdrijven is soms erg lastig, zeker als het om een al bestaand gazon gaat. Een ouder gazon kunt u daarom beter omspitten en opnieuw aanleggen met speciaal mollen-gaas eronder. Is uw gazon relatief nieuw en wilt of kunt u geen nieuw gazon aanleggen? Dan is het ook mogelijk om mollen te verdrijven met de volgende hulpmiddelen:

  • Fles: neem een plastic fles en haal hier de bodem uit. Graaf de fles vervolgens in de mollengang. Als de wind over de fles waait, dan zal dit door de hele gang een fluittoontje veroorzaken waar mollen niet goed tegen kunnen.
  • Trillingen of hoge tonen: mollen kunnen trillingen of hoogfrequente tonen niet goed hebben. Een elektrische mollenverjager, stalen pen of andere attributen die trillingen of hoge tonen kunnen produceren, zijn dus een goede manier om mollen te verjagen.
  • Geuren: mollen kunnen verder ook slecht tegen bepaalde geuren. De keizerskroon (Fritillaria imperialis) verspreidt bijvoorbeeld een natuurlijke geur waar mollen erg gevoelig voor zijn. Ook wolfsmelk (familie van de Euphorbiaceae) vinden mollen niet fijn. Als u keizerskronen of wolfsmelk in uw tuin plant, dan slaan mollen voortaan liever uw tuin over.

Het vangen van mollen:

  • Val: een mollen-val komt meestal in de vorm van een soort buis die in de mollengang wordt gezet en vervolgens goed wordt afgedekt. De mol kan in deze val lopen, maar er niet meer uit komen. U dient wel regelmatig te controleren of u al beet heeft. Heeft u een mol gevangen, dan kunt u deze uitzetten in een natuurgebied, waar de mol een nieuw leefterritorium kan zoeken.
  • Klem: er zijn allerlei soorten klemmen verkrijgbaar, maar de werkwijze blijft hetzelfde. De klem wordt geplaatst in de mollengang (eventueel met lokaas) en moet goed afgedekt worden, zodat er geen wind of licht bij kan komen. Als er een mol langskomt, dan zal de klem dichtvallen en de mol doden.
  • Spade: op bepaalde tijden gedurende de dag is het namelijk ook mogelijk om een stotende mol met een spade uit te graven en op te vangen. Dit is echter een lastige klus, dus deze manier is alleen voor experts aan te raden.

Verwijderen van molshopen en gazon herstellen

Molshopen dienen verwijderd en hersteld te worden als u een mooi strak gazon wilt. Heeft u eenmaal een molshoop in uw gazon, dan kunnen dit er algauw meer worden. Wellicht heeft u al gemerkt dat een mol veel schade kan aanrichten in uw gazon. Een strak gelegde grasmat kan door een mol helemaal geruïneerd worden en deze schade moet hersteld worden weer een fraai gazon te krijgen. Zijn er slechts kleine oneffenheden te bekennen? Dan kunt u een gazonwals gebruiken, die u eventueel met water of zand vult. Deze wals krijgt dan meer gewicht waardoor u kleine oneffenheden eruit kan rollen.

Nieuwe grasmatten kiezen

Is uw gazon een slagveld geworden door alle hopen, dan zal het herstellen een moeilijke klus worden. U kunt dan wellicht beter overwegen om het gehele gazon opnieuw aan te leggen. Dit houdt dus in dat u het oude gras moet verwijderen en de grond opnieuw moet prepareren en egaal maken. Neem contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden van uw tuin of vraag direct een offerte aan.

Goede vrijdag geopend!
Graszoden kopen in Geffen of Elst?
Bestel nu!