Blogoverzicht

Grassoorten – Welke kunt u het beste kiezen voor uw gazon?

29 december 2017

Hoofdinhoud

Gras is onder te verdelen in meer dan 8000 soorten, van alle plantenfamilies is die van de grassen het grootst. Graan en bamboe zijn ook voorbeelden van grassoorten, al zou je daar misschien niet direct aan denken. In de vrije natuur groeien in Nederland alleen al 117 grassoorten. Een aantal grassoorten wordt gekweekt voor verkoop aan onder andere tuincentra, hoveniers of de particuliere markt.

De soorten gras van Tuin en gras

Wij van Tuin en gras, verkopen grassen voor het aanleggen van een speel- of siergazon, de grassen worden met grote zorgvuldigheid geselecteerd. Om zo’n sterke grasmat te kweken, worden uitsluitend grassen gebruikt die goed groeien in Nederland. Dankzij vele jaren ervaring en de perfecte samenstelling testen, heeft Tuin en Gras het beste graszaadmengsel weten samen te stellen, wat heel goed in Nederland gedijt. Hieronder vindt u een overzicht van de grassen die wij gebruiken voor de verkoop in het ideale graszaadmengsel:

Lolium perenne – Engels raaigras

Engels raaigras ofwel Lolium perenne komt veel voor in natuurlijke graslanden, maar ook gazons, sportvelden en weilanden. Het is een zodevormend gras, en is goed te herkennen aan de platte aar. Tegen de spil of as van de aar zitten de aartjes strak aangedrukt. Als je er zachtjes overheen wrijft, voel je weinig of zelfs geen weerstand. Dit is anders bij de aar van kweek, de aartjes zitten 90 graden gedraaid op de as. De aren van Engels raaigras vind je niet snel in tuinen die goed onderhouden zijn, namelijk als het gazon goed wordt onderhouden en een keer per week of zelfs vaker wordt gemaaid, worden ze al afgemaaid voordat ze zijn uitgegroeid.

Poa pratensis – Veldbeemdgras

Zeer algemeen in Nederlandse graslanden vertegenwoordigd zijn Beemdgrassen, dit is binnen de grassenfamilie een grote groep. Met name de Poa pratensis ofwel het Veldbeemdgras, zie je vaak. Het lijkt vooral in periodes van bloei op Ruw beemdgras, dit komt door zijn flinke pluim. Echter, het is te onderscheiden door te kijken naar de stengel onder deze pluim, deze is bij Veldbeemdgras gras glad, van de bladeren zijn de schedes niet ruw en de tong is niet spits, het is maar twee millimeter hoog over de gehele breedte.

Festuca Rubra – Roodzwenkgras

Een derde grassoort die in het beste graszaadmengsel wordt gebruikt is een vaste plant, roodzwenkgras met fijne uitlopers en gewoon roodzwenkgras. Dit wordt voor de aanleg van gazons vaak gebruikt. Het kan goed tegen weinig zon en kan gedijen op zowel droge zandgrond als kleigrond. In het laatste geval verdringt het gewone struisgras. Van vegetatieve spruiten is de bladschede vaak behaard en het tongetje is zo’n 0,2 millimeter breed. Er zitten in de meeste gevallen vijf nerven op het blad en naast de randen twee erg zwakke nerven. Het blad is een beetje vlak of ingerold en tussen de 0,6 en 1,3 millimeter breed. De bovenstaande grassoorten vormen prachtige sterke graszoden omdat ze elkaar heel goed aanvullen. Als eerste komt het Engels Raaigras op, deze zorgt voor de pollen. Een soort van betonnet wordt gevormd door het Veldbeemdgras, dit komt omdat het zich oppervlakkig en fijn wortelt en daardoor stevigheid geeft. Voor het mooie volle effect zorgt het Roodzwenkgras. Afhankelijk van uw gazon gebruik treedt een van de grassen op de voorgrond. Veldbeemdgras en Engels Raaigras komen vooral naar voren bij veel belopen en intensief gebruikt gras. Het Roodzwenkgras gedijt goed in de schaduwrijke delen. De afgelopen jaren is gebleken dat de samenstelling die wij gebruiken voor onze grassen de beste resultaten hebben gegeven. Daarom blijven wij voorlopig gebruik maken van deze top formule.

Speel- of siergazon wat past bij u?

Zowel voor een speelgazon als een gazon wat u wilt leggen voor de sier passen de grassen die wij bieden uitstekend. De keus is natuurlijk aan u als klant, maar u kunt altijd bij ons terecht voor advies op maat. Zo kunt u voor een speelgazon er het beste voor kiezen om minder te maaien en de grassen ongeveer vier centimeter of langer te laten. Het andere uiterste, namelijk rond de twee centimeter en met regelmaat maaien adviseren wij voor een typische siergazon uitstraling. Bij het maken van de keuze voor een speelgazon of siergazon helpt onze klantenservice u graag verder.

Goede vrijdag geopend!
Graszoden kopen in Geffen of Elst?
Bestel nu!