Blogoverzicht

Gazononderhoud voorjaar - Zo onderhoud u het gazon in het voorjaar!

30 januari 2018

Hoofdinhoud

In het voorjaar wilt u er natuurlijk alles aan doen om te genieten van het gazon. Daarom is onderhoud in het voorjaar erg belangrijk om een mooi gazon te krijgen en te behouden. Werkzaamheden als verticuteren, gras zaaien, bemesten en maaien komen ter sprake. Periodiek onderhoud in het voorjaar zorgt ervoor dat u een mooi dicht en sterk grasveld creëert.

Het voorjaar begint vaak op 20 maart en eindigt meestal op 21 juni, dit is de lente periode. De temperaturen zullen stijgen waardoor ook het gras weer goed begint te groeien. Begin dan ook in maart met het gazon klaar te maken voor de zomer.

 

Verticuteren in het voorjaar

Door het gras in het voorjaar te verticuteren verwijdert u de viltlaag die in het gazon is gekomen. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen, die het huidige gazon verstikken. Door te verticuteren komt er meer lucht en licht bij de ondergrond, wat weer belangrijk is voor de ontwikkeling van het nieuwe gras. Hier leest u meer over verticuteren.

 

Gras zaaien na het verticuteren

Als het gazon geverticuteerd is zult u merken dat het een kaal gazon is geworden. Normaal herstelt dit zich vrij snel, maar om het direct goed aan te pakken is het raadzaam om graszaad over het gazon te strooien. Zeker op kale plekken is dit belangrijk, zodat er snel gras groeit zodat er geen onkruid kan komen. Gebruik hetzelfde mengsel als uw huidige gazon, zo komen er geen vreemde plekken in het gras.

 

Beluchten van het gazon

Een dichtgeslagen grond zorgt er voor dat er geen of weinig water bij de wortels terecht komt. Daarnaast loopt het water niet weg waardoor het gras gaat stikken, het grasveld soppig wordt en uit eindelijk een kaal grasveld overblijft. In het voorjaar is het daarom aan te raden het gazon te beluchten. Als u niet belucht kunt u eindeloos sproeien. U denkt dat het gazon voldoende water krijgt, maar ondertussen verdampt het. Het gazon zal hierdoor uitgeput raken. Met een prikroller is het gazon eenvoudig te beluchten.

 

gazononderhoud voorjaar beluchten

 

Maaien in het voorjaar

Om een gazon met hoge dichtheid te krijgen dient u het gras onder andere met regelmaat te maaien. Maai het gazon twee keer per week, op ongeveer 3 centimeter lengte. Zo krijgen onkruiden en schimmels minder kans. Daarnaast geeft het de jonge grassprieten de mogelijkheid om zich te vormen.

 

Belangrijk is dat de grasmaaier scherpen messen heeft. Hierdoor wordt het gras gesneden in plaats van dat het er af geslagen wordt. Slijp daarom tijdig de messen van uw grasmaaier.

 

Gazon bemesten

Vooral in het voorjaar is het belangrijk dat het gazon een goede voeding heeft om te kunnen groeien. Als het goed is heeft u gazononderhoud in het najaar uitgevoerd, waardoor bemesting vanaf maart gestrooid kan worden. Een bemesting als DCM start heeft de juiste voedingsstoffen voor het voorjaar. Er zal zich een mooie groene kleur ontwikkelen en de sprieten worden weer gezond en sterk.

 

Herstellen met graszoden

Grotere kale plekken kunnen ideaal hersteld worden met graszoden. Gebruik bij voorkeur altijd dezelfde graszodenkwaliteit die ook gebruikt is tijdens de aanleg. Het voordeel van graszoden is dat het binnen 14 dagen is aangehecht en u direct kunt genieten van het gazon.

 

Sproeien

In het voorjaar komt het voor dat de temperatuur langere tijd boven de 20 graden is. Hierdoor droogt het gras en kan het niet groeien. Het heeft immers water nodig. Daarom is sproeien op dat moment belangrijk. Sproei bij voorkeur één keer lang in plaats van twee keer kort.

 

Is uw gazon niet meer te herstellen? Dan rest er soms slechts één oplossing en dat is het oude gazon vervangen door een nieuw gazon. Tuin en Gras kan deze werkzaamheden voor u uitvoeren, al vanaf €7,75 per m² kunnen wij op deze manier al het werk uit handen nemen omtrent het verwijderen en laten leggen van nieuwe Premium graszoden.