Paddenstoelen in het gazon

Hoofdinhoud

Door het jaar heen hebben we verschillende periodes waarin paddenstoelen kunnen ontstaan in de tuin of het gras. Ze kunnen met velen tegelijk op komen zetten. Er zijn diverse soorten paddenstoelen, maar de meeste soorten die voorkomen in het gras kunnen geen kwaad en zijn niet giftig of schadelijk, het geeft echter niet het mooiste aanzicht voor uw gazon. Dit is dan ook de reden dat men liever de paddenstoelen uit het gazon ziet verdwijnen. Hieronder leggen we u uit wat de oorzaken zijn van de paddenstoelen in het gazon en hoe u ze het beste kunt verwijderen.

 

Oorzaak - Hoe komen paddenstoelen in het gazon?

Paddenstoelen ,ook wel zwammen genaamd, groeien uit schimmels en komen voor bij organische en voedzame ondergronden. Wanneer er gewerkt is met organische meststoffen of voedselrijke bodems is de kans op schimmels groter. Bij vochtig weer en de juiste temperaturen groeien de schimmels en komen er paddenstoelen tevoorschijn.

 

Paddenstoelen in het gazon

 

Paddenstoelen bij een nieuw gazon

Na de aanleg van een nieuw gazon gebeurt het regelmatig dat er paddenstoelen komen. Dit heeft te maken met het stikstofgehalte in de graszoden en de bemesting die we gebruiken tijdens de aanleg. Het hoge gehalte aan stikstof zorgt voor een groei in het gras en de wortels. Zo hecht het gras snel aan de ondergrond en kunt u eerder plezier hebben van uw nieuwe gazon. Door het vele sproeien bij een nieuw gazon en de juiste temperaturen hebben schimmels de ideale omstandigheden om als paddenstoel in het gazon tevoorschijn te komen. Ze zijn absoluut niet schadelijk, en verdwijnen wanneer de weersomstandigheden anders worden of de meststoffen uitgewerkt zijn. Ze geven helaas niet het gewenste beeld. Wel is het zo dat de ondergrond in dit geval goed bemest is.

 

Bestrijding – Hoe paddenstoelen uit het gazon verwijderen?

Natuurlijk wilt u de paddenstoelen uit het gazon verwijderen. Dit kan heel makkelijk door het gazon te maaien. Daarmee maait u ook de zwammen uit het gazon. Na verloop van tijd zullen de paddenstoelen vanzelf uit het gazon verdwijnen. Het is wel belangrijk om het maaisel, en de paddenstoelen, op te vangen wanneer u het gazon gaat maaien.

 

Paddenstoelen in het gras

 

Organisch afval op het gras

Zorg dat er geen organische materialen op het gras blijven liggen. Schimmels en paddenstoelen zijn dol op organisch afval in de bodem. Probeer daarom altijd om bladeren, maaisel en plantenresten van het gazon af te houden. Hierdoor heeft u minder kans op paddenstoelen in het gazon.

 

Maaien en beluchten voorkomen paddenstoelen.

Dat de combinatie van organisch afval, vocht en de juiste weersomstandigheden kunnen zorgen voor paddenstoelen in het gazon mag wel duidelijk zijn. Om te zorgen dat het vocht goed verdwijnt in de ondergrond kunt u het gazon beluchten. Doe dit vooral wanneer het gazon langdurig vochtig blijft. Daarnaast is met regelmaat maaien erg belangrijk, het gazon blijft op de juiste lengte en kan dus minder vochtig worden dan gras dat te lang is.

 

Stikstofgehalte van het gazon

Door in het najaar het gazon te bemesten met een najaarsbemesting heeft u minder kans op zwammen. In najaarsbemesting zit namelijk minder stikstof. Vanaf oktober kunt u het beste dus een bemesting kiezen met geen in weinig stikstof. Het gras gaat er daarnaast rustiger van groeien, wat beter is voor de komende winter.

 

Najaarsmest kopen?

Het assortiment najaarsbemesting kunt u bekijken in onze webshop.

Bestel uw najaarsbemesting in onze webshop
Bestel uw najaarsbemesting in onze webshop