Help! Engerlingen in het gazon, wat kunt u doen!

Hoofdinhoud

U heeft een prachtig gazon en in een mum van tijd is het grasveld een ravage geworden. U krijgt kale plekken in het gras en vogels pikken in het gazon. Dit brengt een nog grotere schade met zich mee. In dit geval heeft u grote kans dat er engerlingen of emelten aanwezig zijn.

 

Wat zijn engerlingen?

Een engerling is een larve van verschillende soorten van de bladsprietkever. Een veel voorkomende engerling in de tuin is toch wel van de meikever. Maar er zijn nog meer soorten kevers waarbij de larve engerlingen worden genoemd:

 

-          Johanneskever

-          Meikever

-          Junikever

-          Neushoornkever

 

Ze kunnen 4 tot 5 centimeter groot worden, waardoor het toch flinke insecten zijn als u ze voor het eerst ziet. De larven zijn geelwit van kleur en hebben een C-vormig lichaam, ze hebben een rupsachtig lijf met een bruinoranje kop. Een emelt is anders dan een engerling, dit zijn larven van de langpootmug.

 

Engerlingen

 

Schade aan het gras door engerlingen

Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien. Ze halen het hele gazon overhoop om de engerlingen onder het gras weg te plukken. De plekken kunnen enkele vierkante meters groot worden. Herstel van het gazon is dan vaak enkel te realiseren doormiddel van nieuwe graszoden leggen.

 

Hoe leeft de engerling

Zoals eerder beschreven is de engerling een larve van een kever. Deze kevers komen in het voorjaar medio april/juni tevoorschijn. In het voorjaar gaan deze diertjes op zoek naar voedsel en doen zich dan ook veelal te goed aan vegetatie en fruit. Wanneer de kevers voldoende voedsel hebben zullen ze zich bij de juiste omstandigheden gaan voortplanten. Ze zullen dus eieren gaan leggen in het gazon. Uit deze eieren zullen na vier tot zes weken larven geboren worden, de zogeheten engerlingen. Deze engerlingen zullen zich direct tegoed gaan doen aan de wortels van het gazon. De engerlingen zullen zo doorgaan tot het winter is. Wanneer het winter is zullen de larven dieper de grond in kruipen en zullen daar overwinteren. In die periode zijn de larven in een soort ruststand en zullen ze zich niet tegoed doen aan het gazon. Wanneer de bodem in het voorjaar weer opwarmt worden de beestjes weeractief en verpoppen ze zich tot kevers. Daarna begint de volledige cyclus weer opnieuw.

 

Meikever van engerling

 

Bestrijden van engerlingen

Om de engerlingen uit het gazon te krijgen zijn er verschillende opties. Op biologische wijze of op chemische wijze. De bestrijding wordt het meest uitgevoerd tussen juni en oktober, dit zijn namelijk de tijden dat de meeste schade aan de populatie toegebracht zal worden. Het advies is dan ook om eerst volgend jaar uw gazon opnieuw te behandelen tegen engerlingen.

Engerlingen bestrijden?

Bekijk ons productaanbod ter bestrijding van engerlingen.

Bestel uw aaltjes in onze webshop
Bestel uw aaltjes in onze webshop

Biologische bestrijding van engerlingen

Een natuurlijke bestrijding gaat doormiddel van aaltjes. Dit zijn microwormen (parasieten) die in de engerlingen kruipen en verdoven, waarna ze zich met de dode larve voeden. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, waarna ze op zoek gaan naar een nieuwe engerling. Het is een goede methode die zeer efficiënt werkt.

 

Met Nematoden larvanem (bestrijding tegen engerlingen) mengt u de verpakking geheel met de juiste hoeveelheid liters water, zoals beschreven op de verpakking. Tot het helemaal is opgelost. Met een gieter of aquanemix kunt u zo het gazon behandelen tegen de vraatzuchtige larven.

 

Chemische bestrijding van engerllingen

De bestrijding met chemische producten als bijvoorbeeld Merit Turf van Bayer is uitsluitend te gebruiken voor bedrijven met een spuitlicentie. Het is een product dat bestaat uit imidacloprid, deze stof zorgt er voor dat het zenuwstelsel van de larve verstoord wordt waardoor zijn lichaamsfuncties uitvallen. Het is een snelle oplossing die vooral wordt ingezet op sportvelden, golfbanen etc.

 

Kale plekken herstellen

Heeft u flink last gehad van de engerlingen, waardoor vogels het gazon hebben omgeploegd? Dan is dit te herstellen door de kale plekken in te zaaien of nieuwe graszoden te leggen. U kunt de premium graszoden kopen bij ons, daarnaast kunnen wij natuurlijk ook de aanleg voor u realiseren.

Goede vrijdag geopend!
Graszoden kopen in Geffen of Elst?
Bestel nu!