Blogoverzicht

Verbrand gazon – Hoe voorkomen en verbrand gras herstellen

12 oktober 2016

Hoofdinhoud

Een verbrand gazon kan verschillende oorzaken hebben en het geeft aan dat er vocht uit het gras wegloopt of zelfs wordt weggenomen. Hierdoor verliest het zijn mooie groene kleur en maakt het plaats voor grote gele en kale plekken. Dat is heel vervelend, maar wat voor oplossingen heeft u om het verbrande gazon zo snel mogelijk te bestrijden of herstellen? Een belangrijke vraag als u verbrande plekken in uw gras tegenkomt. Evenals de vraag wat de oorzaken en het gevolg zijn van een verbrand gazon, zodat u dit probleem in de toekomst kunt voorkomen. Een verbrand stuk gras in uw gazon is gemakkelijk te behandelen, lees hieronder hoe dit te voorkomen of herstellen is.

Hoe ontstaat verbrand gazon (oorzaak)

De oorzaak van een verbrand gazon kan door verschillende factoren ontstaan en belangrijk is dan ook om hiervan op de hoogte te zijn. Oorzaken van de kale en gele plekken:

 • Honden en katten urine;
 • Kunstmest bij verkeerd gebruik;
 • Overbemesting;
 • Gras maaien met een grasmaaier die botte messen heeft.

 

Hieronder wordt per oorzaak in het kort uitgelegd hoe deze precies een verbrand gazon veroorzaakt, waardoor uw gras een gele gloed krijgt:

 

Honden en katten urine

Wanneer honden of katten urineren zitten er, net zoals bij ons, zouten in de urine die worden afgescheiden door het lichaam. Deze zouten kunnen er voor zorgen dat er beschadiging optreedt in het gras, waardoor er brandplekken in het gazon ontstaan. De zout uit het urine heeft de eigenaardigheid voor het aantrekken van vocht, zoals zout dat overigens altijd doet. Zodra de urine, of eigenlijk het zout, in contact komt met uw gazon, nemen ze het vocht uit het gras weg. Dat kan een reden zijn waarom uw gazon verbrand en geel kleurt.

 

Kunstmest bij verkeerd gebruik

Ook bij kunstmest speelt zout een grote rol, dit omdat het een belangrijk onderdeel is waar alle voedingsstoffen voor de grassprieten in zitten zoals: stikstof, fosfor en kalium. Dit zijn de belangrijkste bestanddelen om uw gazon gezond te maken en het te laten groeien. Een voordeel van kunstmest is dat de oplossing zeer snel plaatsvindt. Dit is echter alleen zodra het in contact komt met vocht, vandaar dat het belangrijk is dat u kunstmest droog bewaard. Doordat tijdens het oplossen de zouten vrijkomen, wordt er steeds meer en meer vocht opgenomen. Op zich is dat geen probleem, tenzij het kunstmest in contact staat met grassprieten. Mocht zich dat voordoen dan gebeurt er hetzelfde als met de zouten in honden en katten urine en nemen ze het vocht uit het gras weg. Nog belangrijk om te weten is dat het gebruik van kunstmest op een zonnige dag ook kan leiden tot brandplekken in het gazon.

 

Overbemesting

Wat nog meer een oorzaak kan zijn voor het verbranden van uw gazon en het veroorzaken van gele en kale plekken in het gras, is overbemesting. Op het moment dat er te veel mest wordt gebruikt, is de grond niet meer goed in verhouding voor uw gazon. Het gevaar is dan zelfs dat uw gras afsterft, alvorens deze geel verkleurd. Zeer belangrijk is dat mest goed wordt verdeeld in de juiste hoeveelheid tijdens het aanbrengen op een gazon, zodat er geen overbemesting plaatsvindt op sommige plekken, terwijl er op andere plekken amper mest wordt aangebracht.

 

Gras maaien met een grasmaaier die botte messen heeft

Wanneer een grasmaaier botte messen heeft, snijdt deze niet goed door de grassprieten heen. In plaats daarvan trekt deze de grassprieten kapot, waardoor de grassprieten eerder uitdrogen en er een gele gloed op uw gazon zal ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om het gras niet te maaien bij zeer heet weer, echter gaat het dan om temperaturen van 30+ graden, omdat uw gazon dan ook zal verbranden.

 

Wat is het gevolg

Het gevolg van bovenstaande oorzaken is dat grassprieten vocht verliezen en dat is de reden dat er gele en kale plekken ontstaan in uw gazon of zelfs over uw gehele gazon een gele gloed kan ontstaan. In het ergste geval is de grond van het gazon niet meer in verhouding (overbemesting) en zal het nog meer tijd kosten, omdat dit gedeelte vervangen moet worden voordat het kan herstellen.

 

Verbrand gazon bestrijden & herstellen

Het voorkomen van gele vlekken in uw gazon is handiger dan het herstellen er van. Daarom zijn de belangrijkste handelingen om te voorkomen dat uw gazon verbrand op een rij gezet:

 • Wekelijks voldoende water sproeien;
 • De hoogte van het maaien bij droogte;
 • Water sproeien bij urineren van een hond of kat;
 • Verstandig gebruik van kunstmest.

 

Hieronder wordt per handeling in het kort uitgelegd hoe u het beste kunt voorkomen dat uw gazon brandplekken krijgt en daardoor geel uitslaat:

 

Voorkomen door wekelijks voldoende sproeien

Sproeien is een belangrijk onderdeel in het voorkomen van brandplekken in het gazon, de beste tijd hiervoor is ’s ochtends of ’s avonds. Wanneer de zon fel schijnt kunnen waterdruppels namelijk een vergrotend effect hebben op de hitte die grassprieten krijgen te verduren, waardoor deze eerder verbranden. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is beter om uw gazon een keer per week goed te besproeien, dan dit te verdelen over meerdere keren. De wortels van het gras gaan dan namelijk zelf op zoek naar water, met het gevolg dat de wortels dieper groeien en het gras beter bestand is tegen droogte.Een tip om er voor te zorgen dat uw gazon wekelijks genoeg water krijgt: zet een lege theekop tijdens het sproeien op het gazon en op het moment dat deze halfvol is heeft het gazon voldoende water gekregen. Een goed verzorgde gazon is zelfs sterk genoeg om het met bovenstaande tip een week vol te houden met temperaturen van 30+ graden.

 

Voorkomen door juist te maaien bij droogte

Tijdens periodes met veel droogte is het belangrijk om gras te maaien op een hoogte van vier centimeter, dit voorkomt overmatige verdamping en zorgt er voor dat de wortels van grassprieten voldoende worden beschermd tegen de hete zon. Daarnaast mag niet vergeten worden dat de messen van uw grasmaaier scherp genoeg moeten zijn, zorg dat deze minimaal een keer per jaar geslepen worden. Dit voorkomt het weglopen van vocht uit de grassprieten.

Voorkomen door sproeien bij urineren van hond of kat

In het geval dat u een hond of kat ziet urineren op uw gazon, kunt u het beste zo snel mogelijk veel water op deze plek sproeien. Dit zorgt er voor dat de urine wordt weggespoeld, waardoor schade aan het gazon in de meeste gevallen wordt voorkomen.

 

Voorkomen door verstandig gebruik van kunstmest

Bij kunstmest is het belangrijk om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen vooraf aan het gebruik. Daarnaast is het voor de verdeling van de kunstmest en ter verkleining van de kans op verbranding van het gazon goed om eerst het gazon te maaien. Maak alleen gebruik van kunstmest wanneer uw gazon goed droog is en sproei onmiddellijk na het verdelen van de kunstmest met water, totdat deze in zijn geheel is opgelost. Overschrijd de aanbevolen dosis nooit, zodat de verhouding van de grond goed blijft.

 

Verbrand gazon herstellen

Mocht het niet gelukt zijn om een verbrand gazon te voorkomen, dan zijn er de volgende tips voor het opknappen van de gele en kale plekken in het gazon:

 

 • Vervangen door graszoden;
 • Inzaaien met nieuw graszaad;
 • Tijd & voldoende water.

 

Hieronder worden de tips voor het oplappen van uw gazon in het kort uitgelegd:

 

Herstellen door vervangen door graszoden

Of het herstellen van de gele gloed in het gras lukt is afhankelijk van de mate van beschadiging. Als de wortels van de grassprieten nog ongedeerd zijn is een eigen herstel mogelijk. Als dit niet het geval is kunnen de verbrande plekken vervangen worden door graszoden. Het voordeel is dat de brand vlekken uit het gazon direct niet meer zichtbaar zijn. Het omspitten van de grond is daarbij zeer belangrijk, omdat het eventuele te veel aan mest dan alsnog verdeeld wordt of zodat het afgestorven gras geen viltlaag gaat vormen. In het geval van overbemesting is het vervangen door graszoden meestal noodzakelijk.

 

Herstellen door inzaaien met nieuw graszaad

In plaats van herstellen van verbrand gazon door vervanging met graszoden, kan er ook voor worden gekozen om dit te doen door het inzaaien met nieuw graszaad. Kijk hierbij goed naar de gebruiksaanwijzing van het gebuikte graszaad. Ook bij deze oplossing van het verhelpen van verbrand gazon is het van belang om de grond eerst om te spitten, ter verdeling van de te hoge dosis aan mest of het voorkomen van een vilt laag.

 

Herstellen door tijd & voldoende water

In het geval de wortels nog ongedeerd zijn is een eigen herstel mogelijk en met voldoende water zal het gazon binnen de kortste keren herstelt zijn. Let echter op voor mos en onkruid, aangezien het beschadigde gedeelte van het gazon dunner is geworden. Daardoor neemt de kans op mos en onkruid toe.

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.