Blogoverzicht

Tuin egaliseren - Hoe krijg ik mijn gazon egaal en vlak?

29 december 2017

Hoofdinhoud

Een mooie tuin is een lust voor het oog. Vanuit uw huis de tuin inkijken en als het weer het toelaat lekker in uw tuin zitten. Een tuin is een belangrijke factor als het gaat om het creëren van sfeer rondom uw huis. Wat zeker meespeelt, is dat de tuin er mooi en netjes uitziet. Misschien droomt u van een mooie vijver of een strak gazon. De basis van een mooie tuin begint bij het egaliseren ervan. Dit ook om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Waarom uw tuin egaliseren?

Soms is het nodig om uw tuin te egaliseren. Dit kan uw voortuin, uw achtertuin of een combinatie van beiden zijn. Problemen, zoals verzakkingen, kunnen hiermee voorkomen worden. Maar er zijn meer redenen op te noemen om met uw tuin aan de slag te gaan, namelijk:

  • Als u uw tuin compleet gaat renoveren
  • Als u uw tuin helemaal gaat vernieuwen
  • Als uw graszoden zou willen aanleggen
  • Als u graag een oprit zou willen maken
  • Als u een terras zou willen maken in uw tuin

Dit is slechts een kleine greep uit de vele voorbeelden van redenen die op te noemen zijn wanneer het nodig is om uw tuin te gaan egaliseren. Een goed begin is het halve werk.

Wat zijn de kosten voor een tuin egaliseren?

Exacte kosten kunnen we niet noemen. We kunnen wel een indicatie geven van de verwachten kosten. Bij deze schatting gaan we er van uit dat de tuin al helemaal leeg is. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Een aantal externe factoren spelen een rol bij de bepaling van de prijs. Zo is het belangrijk om te weten waarom de tuin egaal moet worden gemaakt. Is het voor een terras? Of zou u een gazon willen aanleggen? Misschien toch die mooie vijver gaan creëren? Hoeveel personeel gaat er ingezet worden en is de tuin goed bereikbaar? Moet er nog tuinafval afgevoerd worden? Als het hele plaatje compleet is kan de prijs nauwkeuring worden vastgesteld.

Frezen

Het eindresultaat moet natuurlijk goed zijn. Daarom is het van groot belang dat de grond bewerkbaar is. Deze dient korrelig en fijn van structuur te zijn want anders kan er geen mooie bedding gemaakt worden. Deze is weer nodig om een gazon mooi en strak aan te leggen met graszoden. Om de grond bewerkbaar te maken dient men een zogenaamde frees te gebruiken. Dit is een machine met motorisch aangedreven messen. Met veel kracht worden deze messen door de grond geslagen. Als dit gedaan is zal de grond weer fijn en korrelig zijn.

In stappen uw tuin egaliseren

We leggen stap voor stap uit hoe u deze klus het beste uit kan voeren. Dit zijn dezelfde stappen die een professioneel hoveniersbedrijf ook uitvoert. De tuin leegmaken, en dan dus echt helemaal leegmaken. Planten, bladeren, boomwortels, een vijver, noem maar op! Alle "ballast" dient verwijdert te worden. De tuin dient echt helemaal leeg en kaal te zijn. Pas als dat gedaan is kan er verder gegaan worden met de volgende stap. Markeren, het woord zegt het eigenlijk al. Het gebied van aangepakt moet worden gaat u markeren, oftewel, afbakenen.
Een gemakkelijke manier om dit te doen is door houten stokjes in de grond te steken. Op deze manier markeer je je werkterrein. Het niveau aangeven, met andere woorden, u gaat de hoogte van de grond aangeven. Dit kan door een draad te spannen tussen de stokjes. Het hoogste punt dient duidelijk aangegeven te zijn want dit is straks het beginpunt om te beginnen met egaliseren. Deze manier gebruikt men zowel bij het verhogen als bij het verlagen van het gebied. Draad waterpas maken, leg een meetlint naast het draad en meet overal de afstand tussen het meetlint en het draad. Indien nodig kan de afstand bijgewerkt worden. Dit is erg belangrijk om een goed eindresultaat te verkrijgen. Nog extra checken of alles helemaal in orde is. Liggen er geen stenen meer? Zijn de boomwortels weg? Is echt alles weggehaald? Dit is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat!

Nieuwe aarde toevoegen, een belangrijke stap. Een mix van aarde, zand en bemesting is prima als u een gazon gaat aanleggen of met beplanting gaat werken. Is uw wens een zwembad of een vijver? Of gaat u liever bestraten en een schuurtje bouwen? Dan is witzand goed genoeg. De grond of zand gelijkmatig verspreiden met een hark is het volgende wat je gaat doen, een gemakkelijke stap/ Controleren of de tuin egaal is. Het is belangrijk dat het niveau overal gelijk is. Controleer dat, meet de afstand tussen het lint en de ondergrond op. Mocht het nog niet helemaal egaal zijn dan kan dit met een hark bijgewerkt worden. De grond aanstampen, dit kan met een schep gedaan worden. Mocht het om een groot gebied gaan, dan is een roller, ook wel wals, wellicht handiger.

De grond laten rusten, oftewel, het inklinken van de grond. Laat de grond ongeveer twee dagen helemaal met rust. Mocht het niet regen, besproei de grond dan regelmatig met wat water want de grond mag niet te droog worden. Als alles stappen doorlopen zijn is de grond nu mooi egaal en dus klaar om uw wensen in vervulling te laten gaan. Nu is het tijd om te gaan beginnen met het uitvoeren van het eigenlijke project. De vijver, de graszoden, het schuurtje, het is allemaal mogelijk.