Blogoverzicht

Graskanten afsteken: nuttige tips en stappenplan

26 februari 2022

Hoofdinhoud

Strak afgelijnde graskanten, zorgen ervoor dat een gazon er representatief en goed verzorgd uitziet. Het goed afsteken van de graskanten is hierbij essentieel. Dit betreft een klus die u makkelijk zelf uit kunt voeren. Hoe dat moet, welke voorbereidingen getroffen moeten worden en welk gereedschap daarbij handig is, komt in dit artikel aan de orde. Een overzichtelijk stappenplan zal in dit artikel ook niet ontbreken.

Het nut van graskanten afsteken

Een van de beoogde doelen bij het afsteken van graskanten is natuurlijk een goed verzorgd, mooi afgewerkt en afgelijnd gazon. Afsteken heeft echter ook een iets noodzakelijker doel: het afsteken van kanten beperkt de ongewenste wildgroei van het gras. Zonder het af te steken, breidt het gras zich vrijmoedig uit in de bloemperken of wegen. Onderhoud technisch levert het afsteken ook een voordeel op, want hierdoor wordt het later makkelijker om het grasperk mechanisch (met een trimmer) of met de hand (met een grasschaar) bij te knippen.

 

Wat is de beste periode voor het afsteken van graskanten?

Er is geen ideale periode en er zijn ook geen vastomlijnde regels die bepalen wanneer de graskanten het beste afgestoken kunnen worden. Graskanten afsteken is dus een klus die u het hele jaar door kunt doen. Er geldt wel een praktisch advies om het te doen in de prille lente en dan meteen na de eerste maaibeurt. Vaak wordt dit proces van maaien en meteen afsteken, in de nazomer nog eens herhaald.

 

Benodigd gereedschap

Voor het netjes afsteken van een gazon, is gereedschap nodig. De belangrijkste tools zijn voor u op een rijtje gezet:

 

De kantensteker

De kantensteker is uw grootste hulp als u met de graskanten aan de slag gaat. Dit gereedschap lijkt op een (halve) schep. De onderkant heeft de vorm van een halve maan. Door deze vorm worden de graskanten recht en symmetrisch afgelijnd. Houd er rekening mee dat het mes van dit handige gereedschap roestvrij en behoorlijk scherp is. Dit mes moet zo scherp zijn en zo scherp blijven, omdat afsteken anders een zeer taai en onaangenaam spierbelastend karwei kan worden. Een spade voldoet eventueel ook, maar hiermee worden de lijnen waarschijnlijk minder mooi en minder strak afgelijnd. Het is in elk geval een stukje lastiger om het voor elkaar te krijgen. Overigens zijn kantenstekers niet bijzonder duur. Er zijn ook mechanische kantenstekers te koop. Deze worden voornamelijk aangeschaft voor het onderhoud van grote grasoppervlakten, denk aan voetbalvelden en golfbanen. De mechanische kantensteker heeft een verticaal ronddraaiend mes. Het afsteken van kanten gaat met dit gereedschap aanzienlijk sneller, maar het werkt wel minder nauwkeurig. Met het apparaat wordt er weliswaar aan tijd gewonnen, maar heel strak wordt het resultaat niet. Een mechanische kantensteker is ook nog eens behoorlijk duur. Als u geen gigantisch groot grasveld heeft om te onderhouden, dan is het raadzaam om met een gewone kantensteker te werken.

 

Meetlint en koord om lijnen te bepalen

Voor het beste resultaat is het handig om van tevoren de lijnen van het grasveld nauwkeurig nader te bepalen. Een goede rolmaat en een koord zijn bij deze voorbereiding een handig hulpmiddel. Gebruik een niet-uitgerafeld, sterk touw van een stevig soort materiaal, zoals nylon. Als het om afgeronde gazons gaat, kunt u het best zelf de plaats van aflijning bepalen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van het aloude, wel bekende systeem van de passer. Neem een stok en plaatst deze in het midden van het grasveld. Knoop daarna het touw vast aan de stok. De kantensteker plaatst u aan de andere kant en vervolgens werkt u in een cirkel.

 

Hak of schep en kruiwagen

Met een hak of schep kunt u de graszoden los maken. Vervolgens gooit u deze zoden bij elkaar in een kruiwagen of emmer. Een kruiwagen is in dit geval praktisch, omdat hiermee het restmateriaal meteen afgevoerd kan worden.

 

Het stappenplan om graskanten af te steken

Heeft u het benodigde gereedschap in huis en zijn de voorbereidingen getroffen? Dan kan nu begonnen worden met het afsteken van de graskanten. Met behulp van het onderstaande stappenplan, bereikt u het beste resultaat.

 

Stap 1. Maai eerst het gras

Voordat er begonnen kan worden met het afsteken, moet het gazon gemaaid worden. Denk eraan het gras op een lage stand af te maaien. Op deze manier gaat het afsteken aanzienlijk makkelijker.

 

Stap 2. Meet af, span aan en verstevig

Meet het af te steken deel van het gazon of perk af met behulp van een vouwmeter. Hierna moet het plantkoord goed worden aangespannen. Het koord moet worden verstevigd met paaltjes of stokjes. Het is extra belangrijk om dit ook op de lange stroken te doen.

 

Stap 3. Kanten afsteken

Met de kantensteker in de hand, steekt u de graskanten langs de binnenkant van het gespannen koord, schuin af. Door deze methode staan de kanten goed vast en brokkelt de boord minder snel af. Een bijkomend voordeel is dat in de toekomst het gras minder geneigd zal zijn om te gaan woekeren of om in de percelen te groeien.

 

Stap 4. Afgestoken graszoden weghakken

De laatste stap betekent de final touch voor het gazon. Met de schep of bats schept u de graszoden weg. Leg de zoden in een emmer of kruiwagen. Voor een effen en strak effect, kunt u de randen harken. Tenslotte kunt u voor een optimaal resultaat nog een keer de kantensteker oppakken om de boord voor de laatste keer bij te werken. Nu komt het makkelijke gedeelte van stap nummer vier en dat is comfortabel in uw stoel gaan zitten met een drankje en genieten van het uitzicht: uw mooie bijgewerkte gazon. Het strakke resultaat van uw ijverige arbeid.

 

Het trimmen en knippen van graskanten

De randen van het gazon kunnen ook geknipt of getrimd worden. Graskanten trimmen is vergelijkbaar met het knippen van de graskanten. Het leuke is dat je direct na het knippen het strakke resultaat al ziet. Het is minder leuk dat dit resultaat van korte duur is. De knipklus zal elke vijf à zes weken herhaald moeten worden. Er zijn diverse methoden waarop de graskanten getrimd kunnen worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor de handmatige knipmethode met een grasschaar. Houd er rekening mee dat dit karwei tijd kost, vooral als het om veel graskanten gaat. Een andere methode is de kantentrimmer. Dit stuk gereedschap is enigszins ergonomisch verantwoord, dus vriendelijker voor uw rug.

 

Bekijk graskanten afsteken producten in onze webshop

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.