Blogoverzicht

Gemaaid gras gebruiken als compost, is dat mogelijk?

20 oktober 2019

Hoofdinhoud

Na het maaien van uw gazon heeft u waarschijnlijk een berg gras over. Het zou fijn zijn als da direct in de compostbak gelegd kan worden. Het antwoord op de vraag of het gemaaide gras kan dienen als compost is ingewikkelder dan hij lijkt.

Gemaaid gras gebruiken als compost

Het enkel gebruiken van grassprieten als compost zal geen effect hebben. Sterker nog, voordat u het kan gebruiken is de temperatuur in de compostbak al te hoog geworden. Dit leidt tot een zuurstofgebrek voor het gras en de organismen die ermee aan de slag wilden gaan stikken hierdoor. Sommigen verbranden zelfs. Organismen zijn kleine beestjes welke het plantaardige afval omzetten in voedingsstoffen die als compost kunnen dienen. Wanneer er meer variatie aan organisch afval in uw compostbak zit, zullen de organismen dit wel aankunnen. Wanneer u toch graag uw gras wil gebruiken als compost, dan kan dat mits er grof en droog bruin materiaal bijgevoegd wordt.

Het antwoord op de vraag is dus

Ja, het gras kunt u wel in de compostbak leggen, maar wel op voorwaarde dat er variatie in het organische afval zit. Daar kunt u zelf voor zorgen door er droog materiaal bij te voegen. Een andere tip is om het gras dat u net gemaaid heeft even in de zon droog te laten worden alvorens het de bak in gaat. Niet alleen variatie in droog en nat is vereist, ook is het bevorderlijk voor de kwaliteit van de compost om af te wisselen tussen fijn en grof of slap en sterk materiaal.

De verhouding koolstof en stikstof, wat je aantreft in respectievelijk gras en mest of zaagsel en snoeihout, maakt ook verschil. Met de variatie in kleuren afval kunt u tot slot het proces stimuleren. Gooi per laag een andere kleur in de compostbak (net als hoe lasagne gemaakt wordt) om het echt te optimaliseren. Door het natte karakter van gemaaid gras kan het al snel voor te hoge temperaturen zorgen die op zijn beurt weer tot zuurstoftekorten leiden.

Maak de hoeveelheid gras niet te hoog in verhouding met de rest van het afval dat bij de compost gaat. Als dit misgaat, wordt het gras verpest en kunt u deze niet meer gebruiken als compost. Als je over genoeg grove materialen beschikt, zal het niet zo’n probleem zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zo niet dan moet u misschien een ander doel voor uw gras vinden. Oplossingen zijn om het te laten drogen tot hooi of het onder struiken te strooien die dienen om onkruid te weren.

Om de hoeveelheid gras te beperken die je overhoudt, kun je gras aan laten leggen dat niet snel groeit en dus niet veel afval oplevert. Tot slot is het mogelijk om een grasmaaier aan te schaffen welke het afval van het gras in snippers verandert (een mulchmaaier).

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.