Blogoverzicht

Geel gras

29 augustus 2016

Hoofdinhoud

Geel gras is iets wat regelmatig voorkomt in een gazon. Maar wat zijn nu de oorzaken van deze gele plekken? En wat kan er tegen gedaan worden? Kan het gras eigenlijk nog wel herstellen en hoe kan ik het voorkomen? Allemaal vragen waar u tegenaan loopt als u deze plekken ineens tegenkomt.

Wat zijn de oorzaken van gele plekken in gazon?

Er zijn heel veel verschillende oorzaken van gele plekken in het gazon. En voor elk van die oorzaken is een andere oplossing om deze gele plekken in de toekomst te voorkomen. We zullen ze hieronder bespreken.

 

 • Te kort gemaaid gras kan een van de oorzaken zijn. Stel dus de grasmaaier bij en zorg ervoor dat het gras niet meer zo kort afgesneden kan worden. 2,5 centimeter de eerste keer maaien in het voorjaar tot 4,5 centimeter de rest van het jaar is de lengte die u aan moet houden.
 • Het gebruiken van een botte grasmaaier kan er voor zorgen dat de grassen zo beschadigd raken dat ze doodgaan. Met gele plekken in het gazon als gevolg natuurlijk. Dit is te voorkomen door de messen van de maaier te slijpen.
 • Teveel bemesten van het gazon zorgt er voor dat de grasmat te veel voedingsstoffen heeft en deze niet kan verwerken. Twee maximaal drie keer per jaar het gazon bemesten is meestal voldoende.
 • Te weinig voedingsstoffen in de grond zorgt er voor dat het gras te weinig stoffen binnenkrijgt om in leven te blijven. Dit kunt u voorkomen door twee tot drie keer per jaar het gazon te bemesten.
 • Als u na het bemesten gele plekken ziet ontstaan heeft dit vaak te maken met het feit dat de meststoffen niet goed over de bodem verdeelt zijn. Sterker nog, dat ze waarschijnlijk bovenop nat gras terecht gekomen zijn en voor verbranding van het gras gezorgd hebben. Dit kunt u voorkomen door direct na het bemesten flink te sproeien zodat de meststoffen niet bovenop het gras blijven liggen, maar direct in de bodem terechtkomen.
 • Als het gras te droog is kunnen er gele plekken ontstaan. Met name in hete zomers kan het voorkomen dat het gras helemaal verdort. Meer sproeien is dan de oplossing, maar doe dit wel in de vroege ochtend of late avond. Per keer moet u minimaal 15 milliliter water sproeien.
 • Bij teveel water of water dat de bodem niet meer intrekt kan het gras afsterven en ook dan ontstaan er gele plekken. Dit kunt u voorkomen door te zorgen dat het water de bodem in kan. Dat wil zeggen dat u met een riek gaten gaat prikken in de grasmat waarin het water wegloopt.
 • Maken uw huisdieren, honden of katten, of de dieren van de buren ook gebruik van uw gazon? Dan kan het zo zijn dat de urine van deze beesten uw gras kapot gemaakt hebben. De gele plekken die daar ontstaan zien er niet fraai uit, maar zijn ook niet fris te noemen. Voorkomen dat deze dieren op het gazon komen is het beste.
 • Aantasting van het gazon door emelten. Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze larven eten de grassprieten tot vlak boven de grond af. Gelukkig komt dit weinig voor en de enige oplossing is bestrijden.
 • Een ander ongedierte is de engerling, dit is de larve van de meikever. Een kever die in aantallen toeneemt. De engerling eet de wortels van de grassen helemaal weg. Hierdoor kan het zijn dat er wel gras overeind staat, maar deze helemaal geel is. Deze grassen staan ook los op het gazon, want ze hebben geen wortels meer. Ook deze beestjes moet u bestrijden.
 • Echt een probleem zijn schimmels, hier kunt u namelijk niets aan doen om het te voorkomen of bestrijden. Ze tasten het gras aan waardoor deze wegrot. Het enige wat u kunt doen is de aangetaste plekken herstellen.


Wat kan er tegen worden gedaan?

Ook voor gele plekken geldt voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat u een goed onderhoudsplan heeft. In bovenstaande opsomming van de oorzaken van gele plekken in het gras staat ook hoe deze ontstaan zijn. Treft u dus een gele plek aan dan zult u deze eerst moeten onderzoeken. U moet er achter zien te komen wat de oorzaak is. Deze oorzaak moet u aanpakken. In veel gevallen is dat makkelijk. Extra water geven, meer of betere drainage, bezoek van dieren voorkomen of zelfs bestrijden. Soms weet u meteen wat de oorzaak is, omdat deze bij uzelf te vinden is. Maar soms is het moeilijk de oorzaak te achterhalen. Even goed naar de gele plek kijken, het gras aanraken, zoeken naar ongedierte, het hoort er allemaal bij. Ongedierte zult u moeten bestrijden, hier zijn diverse middelen voor in de handel.


Geel gras herstellen

Mochten er toch gele plekken in het gras ontstaan zijn dan is het van belang het gras te herstellen. Zijn de wortels nog goed, dan volstaat water geven en bemesten nog. Maar zijn de wortels aangetast of zelfs dood dan zult u dit gras moeten verwijderen. Er ontstaat dan een kale plek die u zo snel mogelijk in moet zaaien, anders krijgen bijvoorbeeld mossen en onkruid een kans om zich daar te vestigen. Is de plek erg groot overweeg dan een nieuwe grasmat aan te leggen.

 

Gazonbemesting of graszaad bestellen