Blogoverzicht

Wat is de beste gazonmest om te kopen voor uw gazon?

26 februari 2022

Hoofdinhoud

Het gazon is meestal de grote trots van tuinen, wanneer het mooi weer is liggen deze er dan ook mooi bij. Als u het tenminste goed onderhoud en het dan ook op een correcte manier aanpakt. Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken, denk dan aan bijvoorbeeld gazonmest om het gras te kunnen laten groeien. Wanneer u nog geen mest gebruikt kunt u daar beter eerst onderzoek voor doen voordat u het gaat gebruiken. In dit artikel geven we u advies over wat mest doet en wat de beste gazonmest is om aan te schaffen.

Waar moet u op letten bij het kopen van gazonmest?

In gazonmest, maar ook in andere soorten plantenmest zijn drie soorten basis stoffen terug te vinden: stikstof, fosfor en kalium (N/P/K). Elke plant heeft ten minste met drie voedingstoffen te maken om te kunnen groeien. Wanneer u besluit om gazonmest te gaan kopen moet u altijd kijken of u de term NPK tegenkomt met een cijfer dat daarbij hoort. Denk dan aan bijvoorbeeld NPK 9-4-7, daarmee wordt bedoeld waar de mest uit bestaat. In dit geval zal het dus 9% stikstof, 4% fosfor en 7% kalium zijn. De verhoudingen tussen deze stoffen zijn dan ook per mest verschillend. Wanneer uw gazon veel onkruid heeft, is het handig om mest te nemen met meer fosfor. Daardoor kan het wortelgestel beter ondersteund worden. Bij de najaarsmest ziet u voornamelijk een hoge concentratie aan kalium, waardoor het gras goed beschermd wordt tegen de kou in de winter. Een goede voorjaarsmest om bijvoorbeeld te gebruiken is de 20-5-10 gazonmest. Gazonmest die een langzame afgifte heeft breekt de voedingsstoffen over een langere periode af. - Stikstof oftewel N is vooral nodig om de delen boven de grond, oftewel de vorming van het bladgroen en voor de vorming van de eiwitten. - Fosfor oftewel F is nodig wanneer is nodig om een goede en sterke wortelgroei te krijgen. - Kalium oftewel K is er voor nodig om de ontwikkeling van de celwanden van het gras en de aanmaak van de suikers en stevigheid van het gras bij te houden. In mest zitten ook nog veel meer stoffen maar ook sporen elementen die de gezonde groei bevorderen. Denk dan aan bijvoorbeeld magnesium en ijzer. Die stoffen zijn dan ook belangrijk om de vergeling van het gras te voorkomen.

 

Organische mest of kunstmest?

Er zijn vele soorten meststoffen waardoor het lastig lijkt een keuze te maken. Maar het is niet zo heel moeilijk, want er zijn maar twee soorten gazonmest. De organische mest en kunst mest. Wanneer u mest wilt aanschaffen voor uw gazon kunt u het beste kiezen voor organische mest. Wanneer u normale kunstmest neemt, wordt dit snel opgenomen in het gras, maar heeft het een minder lange werking. De organische variant blijft veel langer opgenomen in het gras waardoor deze variant dus een stuk beter is voor uw gazon, maar ook voor uw portemonnee. De organische variant kan wel eerder zorgen voor viltvorming en schimmel.

 

De voordelen van de organische meststof zijn hieronder op een rijtje gezet:

- Het heeft een langdurige werking tot wel 4 maanden lang.

- De kans op verbranding is laag.

- Het stimuleert het leven van de bodem.

- Heeft geen kans op een geforceerde groei.

Een nadeel is wel dat het prijziger is dan kunstmest.

 

Is het noodzakelijk om gazonmest te gebruiken?

Als u het gazon niet met grote regelmaat voorziet van nieuwe meststoffen dan kan de kwaliteit, maar ook vooral de kleur van het gazon achteruit gaan. In dit geval is het zo dat ook bij een rijke bodem het gras snel verkleurd. Voeg daarom vooral genoeg F/K/S toe, om zo het gras te helpen groeien. Maar ook moeten er sporenelementen toegevoegd worden zoals bijvoorbeeld ijzer en magnesium. Wanneer de kleur van het gras vermindert kan het betekenen dat er te weinig van deze stoffen zijn. Wanneer u dit niet doet verzuurd de grond en kan er geen gras meer op deze grond groeien. U dient daarom kalk te gebruiken om het verzuren tegen te gaan.

 

Wat is de beste gazonmest van dit moment?

Wilt u direct gazonmest kopen? Wij raden de volgende twee varianten aan.

- Riekmans premium gazonmest (beste prijsgarantie en voordeligste keuze)

Riekmans Premium is een ideale gazonmest. Het is een organische mestsoort waar bij er snel groenkleuring zal ontstaan. De bemesting wordt dan ook geleverd in handige emmers en is dan ook goed af te sluiten en op te bergen. Een verpakking is dan ook goed voor 100 m². Deze mest geeft een gelijkmatige groei en geen extreme groeipieken. 

 

Bestel Riekmans gazonmest in onze webshop

 

- DCM Gazonstart
Als het voorjaar is wilt u natuurlijk dat uw gazon een goede start krijgt, daarom is DMC Gazonstart een goede keuze. Hierdoor krijgt uw gazon een diepgroene kleur, ook na een strenge winter moet u deze mest gebruiken. Hiermee geeft u voldoende voeding aan uw gazon, het werkt snel en gaat niet snel op. Na drie maanden hoeft u pas het gazon te voorzien van nieuwe mest. Het is een kleine korrel die zich lekker makkelijk verspreid. Gelijkmatige verdeling van de bemesting over uw gazon zorgt voor een gelijkmatige groei. Met 10 kg kunt u ongeveer een grote van 250 m2 bemesten. Binnen 1 of 2 weken kan er dan resultaat gezien worden in uw gazon. Heeft uw een gazon wat kleiner is dan 250 m² dan kunt u het altijd bewaren tot volgend seizoen of jaar. Het is namelijk lang houdbaar. Het product is het best handmatig te strooien. Door middel van een strooibox kan er besmetting ontstaan en dat is slecht voor uw gazon.

 

Bestel DCM Gazonstart in onze webshop

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.