Blogoverzicht

Wat is de beste gazonkalk om te kopen voor uw gazon?

27 juni 2022

Hoofdinhoud

Dit is een vraag die u zich misschien afvraagt. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld korrelkalk, poederkalk, zeewierkalk en nog veel meer. Het verschil tussen deze soorten kalk bepaalt welke soort kalk voor u het beste is.

In dit artikel vertellen we u graag meer over de verschillen hiertussen, hoe u kalk kunt gebruiken en wanneer de kalk optimaal wordt opgenomen door de aarde. Dit laatste kan namelijk per jaargetijde enorm verschillen.

Wanneer en waarom is bekalken aangeraden?

Het bekalken van uw gazon doet u het best in het vroege voorjaar of in het late najaar. Dit doet u in deze periode, zodat de aarde de kalk optimaal kan opnemen. De kalk krijgt tijdens deze periode ook genoeg neerslag om op te lossen in uw bodem. Tegen de tijd dat het voorjaar is zal uw aarde, dankzij de kalk, een betere zuurtegraad en structuur hebben. Dit is belangrijk voor uw planten, want hierdoor kunnen zij de voedingselementen uit de meststoffen beter opnemen. Kalk zorgt er door de aanpassing van de PH-waarde ook voor dat mossen niet goed kunnen groeien in uw gazon.

 

Verschillende soorten kalk

Zoals hierboven vernoemd zijn er heel veel verschillende soorten kalk, zoals bijvoorbeeld de kalk in korrel- en in poedervorm. Wat nu precies de verschillen zijn en welke het beste is voor uw gazon vertellen we u graag

 

- Kalk in poedervorm

Decennia geleden werd poederkalk veel meer gebruikt dan nu. De reden hiervoor is simpel. Dit komt namelijk, omdat poederkalk moeilijk te strooien is. Poederkalk is namelijk licht van gewicht en hierdoor waait het al snel alle kanten op. Uw gazon wordt hierdoor evenredige bekalkt, waardoor het resultaat niet overal hetzelfde zal zijn.

 

- Kalk in korrelvorm

Deze zogenoemde korrelkalk komt in verschillende verschijningsvormen zoals in een grote en in een klein formaat. Het verschil hiertussen is dat de kalk in een kleine korrel sneller wordt opgenomen, dankzij zijn formaat. De kleine korrels ziet u ook bijna niet mochten ze op bestrating belanden. Dit zorgt voor minder vervuiling van de straten. Soms wordt er magnesium toegevoegd, waardoor het gras een diepgroene kleur krijgt. Deze vorm van kalk wordt overigens het meest gebruikt in particuliere tuinen.

 

Wij raden u aan om korrelkalk voor uw gazon te gebruiken. Deze is namelijk het makkelijkst te verstrooien met een strooiwagen. Met korrelkalk zal uw gazon en de tuin rondom uw huis er netjes blijven uitzien. Gebruikt u poederkalk dan heeft u een risico dat de regio rondom uw huis een laag witte stof over zich krijgt. Poederkalk, zoals hierboven vernoemd, verwaait namelijk enorm.

 

Wat is de beste kalk om te kopen voor uw gazon?

Welke kalk raden wij u aan om uw gazon mee te bekalken? Dit leggen wij u graag hieronder uit

 

- Premium Groenkalk van het merk Riekmans

Deze groenkalk is gemaakt door professionals uit milieuvriendelijke en natuurlijke materie die uw gazon een lange periode voedingsstoffen zal geven. Deze kalk verbetert de PH waarde en zorgt voor een dichte structuur van uw gazon. Riekmans Premium Groenkalk zorgt er bovendien ook voor dat de meststoffen beter worden opgenomen door de aarde. In deze kalk is magnesium toegevoegd, zodat uw gras een mooie, diepgroene kleur krijgt. U kunt met één verpakking Riekmans Premium Groenkalk een gazon van 50 m² bekalken. De ideale periode om dit product te gebruiken is van november tot en met februari.

Bestel Riekmans gazonkalk in onze webshop

- Groenkalk van DCM

DCM groenkalk is makkelijk strooibaar, dankzij zijn kleine korrels. Deze groenkalk wordt aangeraden voor zowel de border als voor uw gazon. Dit product bevat magnesium, hierdoor zal uw gazon een mooie diepgroene kleur krijgen. DCM groenkalk kunt u prima gebruiken in uw biologische tuin, want het is een milieuvriendelijk product. De ideale dosering van DCM groen kalk is 800 tot 1200 gram per 10 m².

Bestel Groenkalk van DCM in onze webshop

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.