Blogoverzicht

Graszoden leggen door het gehele jaar?

20 mei 2014

Hoofdinhoud

Wanneer kunnen we graszoden leggen? Die vraag komen we regelmatig tegen. Maar kunnen de graszoden ook in de winter leggen? Of alleen in het voor of na jaar?

Graszoden kunnen het gehele jaar worden aangelegd mits het niet sneeuwt, of vriest. Uiteraard zijn er nog enkele factoren wat er voor kan zorgen dat het aanleggen van de graszoden niet het meest geschikte moment is.

Mocht het bijvoorbeeld 30 graden zijn, en de graszoden worden gelegd. Dan zal het direct de gehele dag berekent moeten worden. Maar mocht het erg hard regenen dan is het weer erg lastig om de ondergrond te egaliseren, en kan het uiteraard ook onmogelijk zijn om de graszoden aan te leggen.

Welke maanden worden de graszoden gelegd?

Wij leveren en leggen graszoden van maart tot en met december. Mocht het weer het toelaten kunnen we altijd eerder starten of eindigen met het seizoen. Wanneer de graszoden in december worden aangelegd en het zou kort daarna gaan vriezen, dan bestaat uiteraard de kans dat de wortels nog niet zijn aangegroeid. Maar geen zorgen, de graszoden gaan in rust en zullen wanneer het warmer wordt (+6 graden) weer verder gaan met wortelen.

Kunnen de graszoden dan wel in de zomer worden aangelegd?

In juni, juli en augustus kan het erg warm zijn. Het voordeel is dat de ondergrond goed te behandelen is en egaal te maken. Het is immers vaak erg droog. Wanneer de graszoden zijn aangelegd zal er direct de mogelijkheid moeten zijn om het gras te sproeien. Vaak dient u de eerste dag de gehele dag te sproeien zodat ook de ondergrond goed nat wordt. Vervolgens kunt u zich aan ons sproei schema houden. Het voordeel is dat het gras erg hard groeit en de kans bestaat dat het al binnen 7 dagen is aangehecht. 

Welke factoren en voorwaarden zijn van belang om te bepalen wanneer graszoden gelegd kunnen worden?

In principe kunnen wij altijd graszoden leggen mits het niet vriest of sneeuwt. Er zijn nog wel andere obstakels waar u rekening mee moet houden.

Extreme warmte

Wanneer u graszoden wilt leggen bij 30 graden zijn er maatregelen nodig. Hierbij zal u de gelegde graszoden constant moeten beregenen. Dat is natuurlijk geen ideale situatie en kunt u het leggen dus beter uitstellen totdat het weer beter is. Veel regen Indien het veel en hard regent en u wilt de graszoden leggen heeft u een ander probleem. U kunt dan de grond niet goed uitvlakken. Dan kunt u dus ook geen graszoden leggen. De belangrijkste factoren waarmee wij rekening moeten houden bij het leggen van graszoden zijn: temperatuur, vochtigheid en ondergrond.

De ondergrond

Voordat u graszoden kunt gaan leggen zal u eerst de ondergrond in orde moeten maken. U moet ervoor zorgen dat de PH-waarde in orde is. Indien de grond een te lage PH-waarde heeft, is hij te zuur. Om dit te verhelpen kunt u de grond bestrooien met kalk. De toplaag moet uit minimaal 10 cm zwarte aarde bestaan en mag niet te dicht zijn. Indien de grond te dicht is, zal het water niet weg kunnen waardoor er dus water op het gras blijft staan. Hierdoor kunnen de gelegde graszoden dan gaan rotten.

Periode

De beste periode van het jaar is wanneer de temperatuur overdag boven de 10 graden is. Het is belangrijk dat deze minimumtemperatuur overdag niet meer onder de 10 graden zal zakken. Gras zal niet meer groeien als de temperatuur lager is dan 10 graden. De wortels gaan dan in ruste. Zodra u ziet dat het gras aan de bovenzijde groeit wil dat zeggen dat de graszoden zich vastzetten in de aarde. Aan de onderzijde zijn de wortels zich dan aan het ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat de graszoden zeker aan zullen slaan, wanneer ze gelegd zijn, is vanaf maart tot december de beste periode.

Water

Naast de juiste temperatuur en ondergrond is ook het vocht van belang. Om het gras te laten groeien zal het genoeg water moeten krijgen. Op de temperatuur hebben wij geen invloed. Wij kunnen er wel voor zorgen dat een gelegde grasmat voldoende water krijgt. Met een tuinslang of een beregeningsinstallatie kunnen wij de gelegde graszoden voorzien van de juiste hoeveelheid water. Tijdens de warme dagen zullen de gelegde graszoden veel water nodig hebben. Hierop moet u tijdens de zomermaanden wel attent zijn wanneer u op vakantie gaat. Bij het aanleggen van graszoden kunt u er dus rekening mee houden dat u ze een lange periode voordat u vertrekt, legt. Ook kunt u aan de buren, vrienden en kennissen vragen of ze de tuin willen besproeien als u weg bent.