Blogoverzicht

Najaarsmest voor het gazon

20 november 2022

Hoofdinhoud

Indien u zich afvraagt wat de beste gazonmest is om in het najaar op uw gazon aan te brengen, dan bent u het juiste artikel aan het lezen. Hier leest u waarom het net belangrijk is om uw gazon in het najaar ook te bemesten. Het is belangrijk dat uw gazon ook in het najaar bemest wordt. Hiervoor wordt speciale najaar bemesting gebruikt en geen meststof die u in het voorjaar en in de zomer gebruikte. In najaarsmeststof zitten namelijk elementen die uw gazon sterk maken voor de winter. Meer info vindt u in dit artikel.

Gazon bemesten in het najaar

Vanaf het moment dat men merkt dat het gras minder snel groeit, wordt er vaak gedacht dat er geen meststof meer nodig is om het gazon mooi te houden. In het najaar vergeten daarom veel mensen om hun gazon te bemesten. Dit klopt natuurlijk niet. U kunt dan het beste najaarsmeststof aanbrengen op het gazon wanneer het najaar begint. Zo blijft uw gazon sterk tijdens de koude winterdagen! In najaarsmest zit extra kalium. Kalium zorgt voor afharding van het gras waardoor het beter tegen vorst kan in de winter. Daarnaast zorgt najaarsmest ervoor dat uw gazon minder gevoelig is voor schimmels en ziekten. Uw gazon gaat ook minder snel uitdrogen. Verder zitten in najaarsmest eveneens andere elementen die ervoor zorgen dat uw gazon sterk blijft. Zo bevat het bijvoorbeeld ook ijzer en magnesium. IJzer zorgt ervoor dat mos niet ontwikkelt en magnesium is goed voor het behouden van de mooie groene kleur van het gras. Door te bemesten of kalk met magnesium te gebruiken, wordt uw gras minder geel. Het is vaak namelijk zo dat uw gazon een geelachtige kleur kan krijgen in het najaar, vandaar dat het dus wederom belangrijk is om uw gazon te bemesten in het najaar! Wanneer strooit u nu het beste najaarsmest op uw gazon? De beste periode om dit te doen is in de periode eind augustus tot en met november. In het voorjaar heeft uw gazon behoefte aan andere elementen. Strooi daarom geen najaarsmest in het voorjaar.

 

Organische meststof of kunstmest?

Er zijn meerdere keuzes die u kunt maken wanneer u uw gazon gaat bemesten, namelijk kunstmest of een organische meststof. Een organische meststof is een dierlijke meststof die uit microkorrels bestaat en sneller wordt opgenomen door je gazon dan gewone korrels. Organische meststof is in aanschaf duurder dan kunstmest, maar wanneer u de werkingsduur in acht neemt, ziet u dat uw gazon veel langer voorzien wordt van voldoende voedingsstoffen. Organische meststoffen hebben een werkingsduur van 100 tot 120 dagen, kunstmest heeft daarentegen een werking van 40 tot 50 dagen.

 

Beste gazonmest voor in het najaar

Wat is nu de beste gazonmest om in het najaar te gebruiken? De volgende twee varianten raden wij aan:

 

- Riekmans Premium najaarsbemesting

De premium najaar bemesting van Riekmans zorgt voor een juiste afharding van uw gazon waardoor het in de winter sterk is en minder vatbaar is voor koude en natte weersomstandigheden. Deze najaarsmest heeft een lange werkingsduur en is ontwikkeld voor een professioneel onderhoud van uw gazon. Riekmans premium gazon najaarsbemesting is rijk aan kalium en beschikt over dierlijke en plantaardige organische verbindingen. De maanden waarin deze bemesting gebruikt kan worden, zijn: augustus, september, oktober, november.

 

Bestel Riekmans najaarsmest in onze webshop

 

- DCM najaarsmeststof

Deze najaarsmest bereidt uw gazon voor op de winter en bijhorende vorst. Ook zorgt het ervoor dat uw gazon mooi diepgroen blijft. DCM Najaar wordt geclassificeerd als een organische meststof met een hoog gehalte aan kalium. Het heeft een werkingsduur van ongeveer 100 dagen. Een voordeel van DCM najaarsmest is dat deze meststof ook gebruikt kan worden in de biologische tuin.

 

Bestel DCM najaarsmest in onze webshop