Blogoverzicht

Gazon beluchten - Wanneer & hoe gras beluchten

12 oktober 2016

Hoofdinhoud

Grond kan op bepaalde plaatsen dichtslaan door bijvoorbeeld het gewicht van de grasmaaier na veelvuldig gebruik hiervan de hele zomer. Zelfs als een stuk gazon als vaste route wordt gebruikt in uw tuin kan dat gedeelte grond dichtslaan. Op het moment dat dit het geval is, zorgt dit voor een opstapeling van kooldioxide en kan het water niet, of niet voldoende, naar de wortels van de grassprieten. Daarnaast groeit uw gazon beter wanneer het meer zuurstof krijgt. Grond beluchten is belangrijk voor een groen gazon, hieronder vindt u de uitleg en enkele tips waarom een gazon belucht moet worden en hoe een gazon het beste belucht kan worden.

Waarom gazon beluchten

De wortels van grassprieten hebben lucht nodig, zoals alle planten, omdat dit het opnemen van water en voedingsstoffen bevordert. Als er niet voldoende lucht bij de wortels van uw gazon komt, heeft dit vaak als gevolg dat deze niet goed te werk kunnen gaan om het gras gezond en groen te houden. De oorzaak is het dichtslaan van de grond of een grond die al verdicht is, doordat er regelmatig druk op het gazon wordt uitgeoefend. De gevolgen waardoor uw gazon minder mooi wordt en waarom deze belucht moet worden:

 

 • Opstapeling kooldioxide;
 • Geen, of onvoldoende, watertoevoer naar de wortels;
 • Minder zuurstof toevoer.

 

Hieronder een korte toelichting over de gevolgen bij het niet goed beluchten van een gazon.

 

Opstapeling kooldioxide

Op het moment dat er geen verse luchttoevoer naar de wortels kan plaatsvinden, ontstaat er kooldioxide. Dit vergroot de beperking in opname van vocht en voedingsstoffen door de wortels. Voornamelijk in de zomer, bij warm en droog weer, is de kans groot dat wortels onvoldoende vocht kunnen opnemen, doordat er veel vocht wordt verloren bij verdamping via het blad. Ondanks dat er voldoende water wordt gesproeid, krijgen de wortels van uw grasveld niet voldoende de kans om dit vocht op te nemen door ophoping van kooldioxide. Het gazon zal uiteindelijk uitgeput raken en bruin worden of in het ergste geval zelfs afsterven. Beluchten van het gazon is daarom een belangrijk aandachtspunt.

 

Watertoevoer naar de wortels

Dichtgeslagen grond kan er ook voor zorgen dat er helemaal geen, of onvoldoende, water bij de wortels terecht komt. Het water kan hierbij letterlijk iemand "om de tuin leiden", omdat het vaak lijkt alsof het gazon voldoende water heeft gekregen. Het water loopt bij een dichtgeslagen grond vaak ongemerkt weg naar een ander punt, grond beluchten kan dit voorkomen.

 

Zuurstof toevoer

Uw gazon heeft zonlicht en zuurstof nodig om te overleven. Hoe meer zuurstof het gazon krijgt, des te meer het zal groeien en gezond blijft. Wanneer het beluchten van een gazon niet gebeurd, spreekt het vanzelf dat dit zorgt voor minder zuurstof toevoer. Wat als gevolg heeft dat uw gras minder snel groeit en minder gezond en mooi groen blijft.

 

Wanneer gazon beluchten

Bij de meeste gazons zijn het vaak maar een paar gedeeltes die meer aandacht nodig hebben voor het beluchten van de grond. Het is dus niet altijd noodzakelijk om het gehele gazon te beluchten, echter bevordert dit wel de gezondheid van uw gazon en zorgt het voor mooie, stevige grassprieten. Geef extra aandacht met beluchten van de grond als de grasmat niet meer mooi oogt, ofwel een doffe kleur heeft of bruin kleurt. Extra aandacht voor het beluchten van uw gazon is ook verstandig wanneer het volgende vaak voorkomt:

 

 • Mos op het gras;
 • Bruin gras bij droger weer;
 • Spelende kinderen op het gazon;
 • Vergelijkende situaties waarbij druk op het gazon wordt uitgeoefend.

 

Bij een nieuw ingezaaid gazon kunt u het beste het gehele gazon de eerste jaren beluchten, daardoor wordt de wortelgroei en kruimelstructuur bevorderd, met als eindresultaat een vol, mooi en groen gazon. Nieuw gras lijdt er namelijk onder als grondlagen verstoord raken of als er losgekomen klei in de ondergrond zit, dit zorgt voor drassige plekken in het gazon.

 

Hoe gazon beluchten

Het beste seizoen om een gazon te beluchten is afhankelijk van het soort gras dat u heeft. Meer hierover staat onderaan beschreven bij de tips en trics van een gazon beluchten. Het beluchten van een gazon is het gemakkelijkste uitvoerbaar met een greep of beluchter die massieve tanden heeft. Gebruik in de zomer een gazon prikroller voor het beluchten van de grond, waardoor water de wortels beter kan bereiken. In het najaar kan het beste een uitgebreide beluchting worden uitgevoerd, waarbij dieper en het gehele gazon wordt belucht. Gebruik daarbij een gazonbeluchter met holle tanden of een verticuteermachine. Ongeacht het seizoen heeft beluchten bij koeler en regenachtig weer de voorkeur, waarbij na afloop goed gesproeid wordt. Wanneer de grond vochtig is gaat het gazon beluchten een stuk gemakkelijker, houd hier rekening mee als u grond gaat beluchten. Tijdens de winterperiode mag er plaatselijk worden belucht, zodat niet wegzakkend water toch in de grond kan trekken.

 

Tips & tricks gazon beluchten

Er zijn twee soorten gras, namelijk gras dat in de warme maanden groeit en gras dat in de koude maanden groeit. Gras dat groeit in de warme maanden kan het beste einde van de lente of begin van de zomer worden belucht. Gras dat groeit in de koude maanden kan het beste in de herfst worden belucht. Ondanks dat het beluchten van een gazon de gezondheid en groei van uw gras bevordert, wordt het gazon ook belast. Door met bovenstaande rekening te houden herstelt het gras snel en goed, vanwege de groeiperiode die aansluit op het beluchten van de grond. Houd er rekening mee dat er vier weken voordat er vorst plaatsvindt wordt belucht. Hieronder worden de meest voorkomende grassoorten opgenoemd en wanneer deze het beste belucht kunnen worden.

 

Grassoorten die in de zomer groeien, waarbij het grasland beluchten het beste einde van het voorjaar of begin van de zomer kan gebeuren:

 

 • St. Augustinus gras;
 • Veenreuk gras;
 • Bermuda gras;
 • Zoysia;
 • Bahia gras;
 • Eremochloa soorten (centipedegrass).

 

Grassoorten die in de herfst en in het voorjaar groeien, waarbij het grasland beluchten het beste begin van de herfst kan gebeuren:

 

 • Ruw beemd gras;
 • Veld beemd gras;
 • Raai gras;
 • Agrostispalustris (sluipend bent gras);
 • Zwenk gras.

 

Uw gazon beluchten kan op veel manieren, maar is het gemakkelijkste met een gazonbeluchter, prikrol en/of verticuteermachine. Mocht het zelf instellen van de messen/prikkers mogelijk zijn, zet deze dan op een halve centimeter diep ter voorkoming van beschadiging van de hoofdwortels. In een zware bodem, bijvoorbeeld klei, moeten er ongeveer 200 gaatjes per vierkante meter zijn. Hoe lichter de samenstelling van de bodem, hoe minder gaatjes dit per vierkante meter worden.

 

Nog enkele tips en tricks voor het beluchten van uw gazon:

 

 • Bodems bestaand uit veel klei minstens eenmaal per jaar beluchten;
 • Bodems bestaan uit veel zand minstens eenmaal per 1 a 2 jaar beluchten;
 • Bij een droog klimaat minstens tweemaal per jaar beluchten, dit bevordert de weerstaand en kwaliteit van uw gazon;
 • De plekken op uw gazon waar overheen wordt gewandeld of gereden, gespeeld, etc. moeten vaker worden belucht, bijvoorbeeld maandelijks, als de omstandigheden het toe laten;
 • Gebruik een gazonbeluchter, verticuteerder of gazon prikroller;
 • Beluchten van het gazon maakt de grond open voor voedingsstoffen of bijvoorbeeld zaadjes, belucht daarom voordat u gaat bij zaaien of bemesten;
 • Bij het beluchten krijgen zaden of wortels van onkruid de kans om te worden verspreid over uw gazon, zorg er voor dat al het onkruid is verwijderd voordat het beluchten van uw grasland plaats vindt;
 • Als u een nieuw aangelegd grasveld heeft, wacht dan minstens een jaar met beluchten van uw gazon, omdat gras tijd nodig heeft om goed in de grond te hechten;
 • Houdt uw gazon bladvrij in het najaar, zodat het genoeg zuurstof krijgt;
 • Tijdens de wintermaanden kan vervilten van het gras ontstaan, waardoor er een laag mos wordt gevormd. Om er voor te zorgen dat een gazon meer lucht krijgt en het beste groeit, is het verstandig deze mos laag open te maken, zodat uw gazon kan luchten;
 • Om te voorkomen dat het gras uitdroogt, met kans op afsterven van het gras, belucht uw gazon niet bij (langdurige) droogte of hitte;
 • Ongeacht het seizoen, beluchten bij koeler en regenachtig weer heeft de voorkeur. Zorg voor een vochtige grond bij het beluchten, echter mag deze niet drassig zijn. Een beluchter gaat dieper in de bodem als het vochtig is. Alleen als de bodem te vochtig is, blijft er aarde aan de beluchter hangen en dat is niet de bedoeling. Over het algemeen is de juiste hoeveelheid water zo’n 130 ml, dit kan worden bijgehouden door tijdens het besproeien op uw gazon een maatbeker te plaatsen. Doe dit een dag vooraf aan het beluchten van de grond of bij een zeer harde bodem meerdere dagen vooraf aan het beluchten van uw gazon.

 

 

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.