Blogoverzicht

Gras bijzaaien - Kale plekken in het gazon doorzaaien

28 augustus 2016

Hoofdinhoud

Helaas komt het wel voor dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat het gras op die plekken niet meer kan groeien. Dit komt door het feit dat de bodem op die plekken niet optimaal meer is. Het kan verzuurd zijn, mossen of onkruid kunnen deze plekken verovert hebben of het gazon is zo intensief gebruikt dat het gras daar afgestorven is. Denk maar eens aan een zwembad, de voet van een parasol of iets anders dat er te lang gestaan heeft.

Gazon opknappen / herstellen

Alvorens je het gazon kunt gaan herstellen moet eerst het dode gras, de eventuele mossen en onkruid goed worden verwijderd. Dit kan met de hand als er niet al teveel of te grote aangetaste plekken zijn. Maar je kunt ook gebruik maken van een verticuteermachine. Hiermee haal je met gemak alle mossen, dode grassen en onkruid weg waardoor de kale plekken in het gazon goed zichtbaar worden. Voor je begint moet je eerst het gras maaien om vervolgens een keer in de lengte en een keer in de breedte te verticuteren. Al het dode materiaal haal je dan met een hark weg. Hierna kun je het gras gaan vervangen.

Mogelijkheden van gras bijzaaien

Nu de kale plekken in het gazon goed zichtbaar zijn, bestaat de mogelijkheid om deze te dichten door het bijzaaien van gras. Dit is de meest makkelijke manier om van kale plekken af te komen. Maar houd er wel rekening mee dat je eerst de bodem moet verbeteren. Dat wil zeggen dat je eerst de zuurgraad van de bodem gaat bepalen en er voor gaat zorgen dat deze goed is. Vervolgens kun je bijzaaien. In de periode hierna mag je een tijdlang niet over de kale plekken lopen, maar moet je deze wel voorzien van water en voedingsstoffen. Afzetten van deze plekken is dan ook aan te bevelen. Doe dit met bijvoorbeeld lint en tentharingen.

Op zoek naar de beste graszaden voor doorzaaien? Op de webshop vindt u het professionele graszaad verpakt in kleinere verpakkingen voor particulieren!

 

Bestel in onze webshop uw professionele graszaden

 

Wanneer gras bijzaaien

Er zijn twee momenten in het jaar dat je gras bij kunt zaaien. Dat is het voorjaar, ongeveer van maart tot mei, en het najaar, ongeveer van half augustus tot eind oktober. Je moet wel even op de temperatuur van de bodem letten, want de zaden ontkiemen bij een bodemtemperatuur van 10 graden. In het voorjaar kun je gebruik maken van snelle ontkiemers en in het najaar van langzame ontkiemers. Zorg er in ieder geval voor dat je je aan de bodemtemperatuur houdt, want in de zomer is de grond echt te warm en zullen de ontkiemende planten niet kunnen wortelen en uiteindelijk uitdrogen. Terwijl in de winter de prille sprieten juist kapot kunnen vriezen en dan kun je het helaas opnieuw doen.

Gras doorzaaien en bemesten

In bovenstaande zaaiperiodes moet je de bodem eerst geschikt maken door bijvoorbeeld de pH-waarde te meten en bij te stellen en eventueel dode grassen, mossen en ander onkruid te verwijderen. Houd er ook rekening mee dat er wel zonlicht bij de zaden moet kunnen komen. Haal dus eventueel overhangende en schaduw veroorzakende takken weg. Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden. De graszaden moet je licht in de grond harken en aandrukken. Heb je veel last van vogels in de tuin, dan kun je deze plekken eventueel afzetten met een net. Anders hebben zij een feestje en jij nog steeds en gazon met kale plekken. Nu is het wachten tot het gras lang genoeg is voor een eerste maaibeurt, dit is bij ongeveer 4,5 centimeter.

Gazon opnieuw aan te leggen indien herstel niet mogelijk is

Soms is het hele gazon zo kapot of zijn de kale plekken zo groot geworden dat gras bijzaaien geen optie meer is. Ook kan het voorkomen dat je snel gebruik wilt maken van je gazon en dan is zaaien zeker niet handig. In deze gevallen is het wellicht beter om een compleet nieuw gazon aan te leggen. Een gazon van graszoden wel te verstaan, want zo heb je in een klap een heel groen gazon in de tuin liggen.

Vakantiesluiting van 19 juli tot en met 3 augustus.