Blogoverzicht

Graszoden kopen en zelf leggen

19 maart 2014

Hoofdinhoud

Gaat u de graszoden zelf kopen en aanleggen? Dan vindt u hier een eenvoudige handleiding waarmee u het gazon zelf kunt aanleggen.

Om de graszoden goed aan te leggen is het belangrijk om de volgende handelingen te verrichten.

 

Allereerst is het belangrijk dat de ondergrond goed is, wij adviseren daarom om de ondergrond (zonder gras) om te spitten. Het zorgt er voor dat de ondergrond los en bewerkbaar is.

 

Nadat de ondergrond bewerkbaar is kunt u het geheel grof uitvlakken, dit is het makkelijkste te realiseren met een hark. Zorg ervoor dat er geen diepe kuilen of bulten blijven liggen, eventuele pollen of wortels kunt u direct verwijderen.

 

Om ervoor te zorgen dat het geheel niet meer gaat zakken dient u de ondergrond goed aan te drukken. Stamp over de gehele oppervlakte zodat de bodem goed wordt verdicht, eventueel kunt u dit ook doen door met de gazonwals over de oppervlakte te gaan.

 

Nadat de ondergrond goed aangedrukt is, gaan we nog één keer de oppervlakte egaliseren. Gebruik hiervoor een lat of waterpas, het zal de oneffenheden verwijderen.

 

Het geheel is vlak en bijna klaar om de graszoden aan te leggen. Om een goede start te maken voor het gazon dient er bemesting gestrooid te worden. Gebruik hiervoor een organische meststof, let daarbij goed op de hoeveelheid en de verdeling.

 

U kunt nu de graszoden gaan leggen, probeer zo min mogelijk over de ondergrond (bedding) te lopen zodat er geen voetstappen worden gecreëerd. Stuk voor stuk kunt u de grasmatten uitrollen, let daarbij op dat de zoden goed tegen elkaar aansluiten. Hierdoor krijgt u sneller een mooi resultaat, en geeft minder kans op uitdroging.

 

Wanneer u een obstakel in het gras tegenkomt, zo als een boom, planten, glijbaan etc. kunt u het gras het beste afsnijden met een broodmes. Hiermee snijdt u de graszoden precies op maat.

 

Het gazon is compleet aangelegd met graszoden. Om voor een perfect resultaat te zorgen dient het grasveld goed aandrukt te worden op de ondergrond. Gebruik hiervoor een gazon wals. De graszoden zullen direct contact maken met de ondergrond waardoor de zoden snel kunnen aanhechten.

 

Uw grasveld met graszoden is aangelegd en kan direct worden beregent. Afhankelijk van de temperatuur en de droogte is het belangrijk om goed te sproeien.

 

Wilt u graszoden kopen? Afhalen of laten bezorgen? Tuin en Gras levert en verkoopt graszoden van de hoogste kwaliteit. Uiteraard kunt u het aanleggen van de zoden uitbesteden aan ons. Wij beschikken over een aantal topteams die door heel Nederland en België werkzaam zijn.