Blogoverzicht

Hoe worden graszoden gekweekt?

11 juli 2014

Hoofdinhoud

Om een perfect gazon te creëren heeft u graszoden nodig. Hoge kwaliteit graszoden worden op een akker gekweekt. Benieuwd hoe graszoden worden gekweekt? Hier vindt u een omschrijving op welke manier de graszoden worden gekweekt van akker tot rol.

Akker klaarmaken

Het is belangrijk dat er een goede start wordt gemaakt voor het kweken van graszoden. Allereerst wordt de grond gefreesd zodat de bodem luchtig wordt en het water goed afvoert.

 

Bemesting aanbrengen

Om voldoende voedingsstoffen in de grond te krijgen worden er organische meststoffen in de grond verwerkt die vervolgens door de huidige ondergrond geploegd worden. Zo ontstaat er een voedingsrijke ondergrond voor het gras.

 

Na het frezen, bemesten en ploegen wordt het land geëgaliseerd met een zogenoemde kilverbak die samen met een laser de perfecte hoogte realiseert. Een kilverbak is eigenlijk een soort schuif (aangedreven door een tractor) die de bulten en kuilen glad maakt. Hierdoor ontstaat er een egaal land dat in het midden hoger is dan aan de zijkanten. Het water kan op die manier goed weglopen. Er blijven geen plassen staan.

 

Graszoden inzaaien

De akker is egaal, bemest en luchtig genoeg om gras te zaaien. Door een speciale machine wordt het gras in de toplaag van de akker verwerkt. De juiste dichtheid en hoeveelheid graszaad bepaalt de kwaliteit van het toekomstige gazon.

 

Gras walsen

Na enkele weken zijn de eerste grassprieten te zien. Om een stevige grasmat te krijgen is het belangrijk om het gras regelmatig te walsen. Druk de wortels goed in de toplaag waardoor ze snel en diep kunnen kiemen.

 

Grasmaaien

De ideale lengte van gras zit tussen de 3 en 4 centimeter. Om dit op de juiste hoogte te houden wordt het gras regelmatig gemaaid, gemiddeld 85 keer voor dat het gras gesneden wordt. Het regelmatig maaien zorgt voor voldoende lucht en licht bij de wortels, hierdoor creëren we een sterke en volgroeide grasmat.

 

Graszoden snijden

Na een jaar is het gras sterk genoeg om gesneden te worden. Met een speciaal ontworpen machine, die aangedreven wordt door een tractor, worden de zoden in stroken van 40 cm breed en 250 cm lang gesneden. Tijdens het snijden worden de zoden automatisch opgerold en op een pallet geplaatst.

 

De pallets met graszoden staan klaar en kunnen gelegd worden. Wilt u graszoden zelf aanleggen? U kunt ze eenvoudig bestellen via ons bestel formulier